Canva.com

Czekoladowe brownie dyniowe - #fit przepis na jesienny i słodki deser

Brownie to jedno z naszych najbardziej ulubionych ciast, które robimy, gdy tylko mamy chwilę czasu i ochotę na słodkości. Dziś przygotujemy pyszny deser w wersji z dyniowym purée. Ależ to będzie dobre i jesienne zestawienie!

Składniki na fit brownie z dynią

Canva.com

Słodki deser przygotujemy z:

  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 200 g dyni piżmowej (bez skórki)
  • 200 g + 30g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 70-100 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy dyniowej

Dyniowe brownie krok po kroku - nasz najlepszy przepis

Dynia zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy. Dynia ma również właściwości przeciwzapalne i może pomóc zmniejszyć ból stawów. Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest źródłem witaminy A, a także zawiera witaminę C i B6. Dynia ma również błonnik, który pomaga czuć się pełny i obniża poziom cholesterolu.

Canva.com
  1. Na początku przygotowujemy blaszkę do pieczenia.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. W międzyczasie miksujemy migdały i siekamy czekoladę.
  4. Dynię ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  5. Rozgrzewamy w małym rondelku czekoladę z masłem.
  6. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier, mąkę migdałową, przyprawę dyniową, purée dyniowe i jajka.
  7. Całość miksujemy, aż masa brownie stanie się jednolita i gładka.
  8. Wylewamy masę na blaszkę i pieczemy przez 12 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł