Dżem winogronowy
Canva.com

Słodki dżem z winogron. Dodaj go do rumianych naleśników i obiad gotowy!

Dżem winogronowy jest doskonały - delikatny i słodki. Dziś podzielimy się z wami pysznym przepisem na przetwory z soczystych winogron czerwonych. Tę recepturę stosowała od lat nasza babcia!
Reklama

Składniki na słodki dżem

Dżem winogronowy
Canva.com

Pyszny dżem z winogron zrobimy z:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Jak zrobić dżem winogronowy?

Reklama

Winogrono to bardzo zdrowy owoc. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i potasu. Winogrono zawiera również ważne składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca.

Dżem winogronowy
Canva.com

Ale korzyści zdrowotne winogron nie ograniczają się tylko do ich wartości odżywczej. Skórki winogron są bogate w garbniki, które pomagają w trawieniu, a nasiona winogron są bogate w białko i minerały.

Reklama

Nasiona winogron są również dobrym źródłem błonnika.

  1. Winogrona myjemy i osuszamy.
  2. Wrzucamy owoce do głębokiego garnka i zasypujemy cukrem i kardamonem.
  3. Winogrona z cukrem odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie powinny puścić aromatyczny sok.
  5. Ustawiamy garnek na małym ogniu z owocami.
  6. Powoli mieszamy przez 20 minut.
  7. Rozgotowane owoce przecieramy przez sitko.
  8. Ważne, aby się pozbyć skórki winogron oraz pestek.
  9. Gorący dżem przenosimy do słoików i układamy do góry dnem.
  10. Słodki dżem pasteryzujemy przez 10 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama