Canva.com
Słodki dżem z winogron. Dodaj go do rumianych naleśników i obiad gotowy!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dżem winogronowy jest doskonały - delikatny i słodki. Dziś podzielimy się z wami pysznym przepisem na przetwory z soczystych winogron czerwonych. Tę recepturę stosowała od lat nasza babcia!
Reklama
Składniki na słodki dżem
Canva.com
Pyszny dżem z winogron zrobimy z:
- 1 kg ciemnych winogron
- 150 g cukru
- sok z 2 cytryn
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Zobacz także
Jak zrobić dżem winogronowy?
Reklama
Winogrono to bardzo zdrowy owoc. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i potasu. Winogrono zawiera również ważne składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca.
Canva.com
Ale korzyści zdrowotne winogron nie ograniczają się tylko do ich wartości odżywczej. Skórki winogron są bogate w garbniki, które pomagają w trawieniu, a nasiona winogron są bogate w białko i minerały.
Reklama
Nasiona winogron są również dobrym źródłem błonnika.
- Winogrona myjemy i osuszamy.
- Wrzucamy owoce do głębokiego garnka i zasypujemy cukrem i kardamonem.
- Winogrona z cukrem odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Po tym czasie powinny puścić aromatyczny sok.
- Ustawiamy garnek na małym ogniu z owocami.
- Powoli mieszamy przez 20 minut.
- Rozgotowane owoce przecieramy przez sitko.
- Ważne, aby się pozbyć skórki winogron oraz pestek.
- Gorący dżem przenosimy do słoików i układamy do góry dnem.
- Słodki dżem pasteryzujemy przez 10 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl