Canva

Czerwone pesto — pyszne, domowe, proste.

Aromatyczne, pachnące suszonymi pomidorami i słońcem czerwone pesto... Masz na nie ochotę, ale wydaje Ci się, że jest to skomplikowany przepis? Nieprawda! Nie ma nic prostszego! Zobacz, jak łatwo przygotujesz to pyszne danie! Smak domowego pesto jest nieporównywalnie lepszy od gotowców. Już nigdy nie będziesz używać kupnego pesto.

Czerwone pesto — z czego się je robi?

Podstawą tego dania są suszone pomidory, warto kupić jakieś naprawdę dobrej jakości. Można też przygotować je samodzielnie. Zajmie to jednak trochę więcej czasu.

Czerwone pesto — potrzebne składniki

Orzechy nerkowca można zastąpić orzeszkami piniowymi lub migdałami.

W przypadku suszonych pomidorów można użyć zarówno zwykłych, jak i tych z ziołami.

W przypadku sera nie musi być to oryginalny parmezan, jednak musi go przypominać.

Opcjonalnie można dodać też ostrą papryczkę.

  • 1 słoik suszonych pomidorów z zalewą.
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 garść startego sera typu parmezan
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
Canva

Czerwone pesto — przepis krok po kroku

Jeśli ser jest w kawałku, trzeba go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Czosnku nie trzeba obierać z łupiny, jeśli chce się go przepuścić przez praskę. Można też ewentualnie go obrać i od razu zblendować.

Orzechy nerkowca trzeba podprażyć na suchej patelni. Do blendera należy wrzucić suszone pomidory, orzechy nerkowca, czosnek, szczyptę soli i ser. Dobrze też wlać pół zalewy z pomidorów, nie jest to jednak konieczne, można zostawić ją do jakiejś sałatki.

Na koniec należy wszystko zblendować i przełożyć do czystego słoika. Na wiech pesto powinno nalać się resztę zalewy.

Sos jest gotowy. Będzie idealnie smakować z makaronem lub chlebem.

Jak przechowywać pesto?

Gotowy sos trzeba trzymać w lodówce. Jeśli na wierzchu doda się odrobinę oliwy, będzie on dłużej świeży.

Pesto można też... mrozić!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł