Dieta jajeczna — dlaczego nie jest zdrowa, jakie przynosi efekty i przykładowy jadłospis
Do przeczytania w ok. 3 min.
Co to jest dieta jajeczna
Podstawą diety jajecznej są oczywiście jajka. Muszą być ugotowane na twardo. Sam proces ich obróbki termicznej nie może przekroczyć 10 minut. Zbyt długie gotowanie sprawia bowiem, że tracą one swoje cenne składniki odżywcze.
Gotowane jajka je się na śniadanie obiad i kolację... Do tego należy dodawać owoce i surowe bądź gotowane warzywa, odrobinę tłuszczu na przykład oliwę. Ponadto trzeba pić 3 litry płynów. To może być woda, słaba herbata rumiankowa, czarna, zielona, owocowa bądź czarna kawa.
Nie wszystkie owoce czy warzywa można spożywać. Zabronione są te z dużą ilością węglowodanów na przykład banany i ziemniaki. Odpada ryż, makaron i chleb. Nie wolno jeść soli, cukru i tłuszczów nasyconych
Dieta jajeczna została wynaleziona przez dietetyków z amerykańskiej kliniki Mayo. W założeniu powinna trwać 14 lub 7 dni. Dużo osób ogranicza się do 5 lub 3 dni, bo nawet tyle potrafi przynieść efekty w postaci spadku wagi.
Efekty diety jajecznej
Utrata wagi może wynosić aż kilka kg w krótkim czasie. Dlaczego tak się dzieje? Dieta jajeczna to po pierwsze duży deficyt kaloryczny, który sam w sobie powoduje spadek wagi. Ponadto zjadanie wysokobiałkowych produktów, jakimi są jajka, zmusza organizm do wysiłku w procesie ich trawienia. Wspomaga to spalanie tłuszczu i przemianę materii.
Szybka utrata kilogramów może jednak skutkować efektem jojo.
Skutki uboczne diety jajecznej
Zbyt duża ilość białka w diecie jajecznej źle wpływa na trzustkę, wątrobę i nerki. Może również dojść do hipoglikemii, czyli spadku cukru we krwi.
Brak odpowiedniej ilości węglowodanów w diecie odchudzającej nie pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości energii do organizmu, co skutkuje osłabieniem, ale też utrudnia wchłanianie dostępnych w pożywieniu substancji odżywczych.
Przy tak monotonnym sposobie odżywiania mogą występować mdłości, bóle głowy, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją.
Niebezpieczne jest również to, że tak nieracjonalne żywienie pozwalające na szybki (chociaż nietrwały) spadek wagi, może prowadzić do zaburzeń odżywania. Zachodzi również zagrożenie całkowitego zniechęcenia do prób odchudzenia się, po tak restrykcyjnym jadłospisie.
Przykładowe menu na diecie jajecznej
Dieta jajeczna zakłada, że na śniadanie, obiad i kolację powinno się jeść po 2 jajka na twardo. Raz na jakiś czas można je zastąpić chudym mięsem bądź rybą. Koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
Dieta jajeczna zawiera tylko trzy posiłki w ciągu dnia i oczywiście żadnego podjadania pomiędzy.
Dzień I — śniadanie
- 2 jajka na twardo posypane szczypiorkiem
- słaba kawa
- grejpfrut
Dzień I — obiad
- 2 jajka na twardo
- gotowana marchewka i sałata rzymska polane oliwą
- słaba czarna herbata
Dzień I — kolacja
- 2 jajka na twardo z kiełkami rzodkiewki
- gotowany na parze brokuł
- herbatka miętowa
Dzień II — śniadanie
- 2 jajka na twardo
- pomarańcza
- herbatka malinowa
Dzień II — obiad
- 2 jajka na twardo
- gotowane na parze cząstki kalafiora z odrobiną oliwy
- zielona herbata
Dzień II — kolacja
- 2 jajka na twardo
- sałata z pomidorem i ogórkiem kiszonym
- herbata rumiankowa
Jak widać, nie jest to zdrowa zbilansowana dieta dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie jajek jest oczywiście zdrowe, jednak zastąpienie nimi innych produktów absolutnie nie służy zdrowiu, ponadto zniechęca do diet przez swoją monotonność.