Dieta ubogoresztkowa - wskazania, przeciwskazania, a także zasady jej stosowania
Do przeczytania w ok. 3 min.
Na czym polega dieta ubogoresztkowa?
Dieta ubogoresztkowa jest lecznicza, co oznacza, że powinna być stosowana w konkretnych sytuacjach, kiedy stan zdrowia pacjenta tego wymaga. Zawsze należy ją wdrażać pod okiem specjalisty, a więc dietetyka lub lekarza, który pokieruje daną osobą i powie, co może jeść, a także na jakich zasadach. Jadłospis jest przede wszystkim pełnowartościowy oraz lekkostrawny. Pacjenci unikają spożywania produktów, które są bogate w błonnik pokarmowy. Chodzi o to, aby odciążyć układ pokarmowy. To oznacza, że posiłków w ciągu dnia powinno być minimum pięć, a maksymalnie sześć. Dodatkowo ich łączna kaloryczność powinna wynosić od 2 do 3 tys. kcal. Co ważne posiłki muszą być wysokobiałkowe oraz niskotłuszczowe.
Kto powinien stosować się do diety ubogoresztkowej?
Przede wszystkim dieta ubogoresztkowa to idealny wybór dla osób, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego. To właśnie im zalecane jest spożywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Mowa tutaj o osobach z chorobami takimi jak:
- choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego oraz trzustki,
- chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego,
- uporczywych biegunkach.
Ponadto dieta jest polecana również osobom, które przygotowują się do różnego rodzaju badań diagnostycznych, takich jak kolonoskopia czy są po operacjach. Trzymanie się jadłospisu o niskiej zawartości błonnika w daniach, nie ogranicza wchłanianie toksyn, z kolei sprzyja szybszej regeneracji i wspomaga prawidłową przemianę materii.
Co można jeść, a czego powinno się unikać? Dieta ubogoresztkowa - zasady
Zastosowanie diety ubogoresztkowej wcale nie jest tak proste i oczywiste jak mogłoby się wydawać. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że jest ścisła lista produktów, które są polecane i niewskazane w jadłospisach. Produkty zalecane to:
- chudy nabiał,
- herbaty owocowe,
- słaba herbata,
- rozcieńczone soki,
- chude mleko,
- łagodne przyprawy,
- napary ziołowe,
- chuda szynka drobiowa,
- pszenne pieczywo,
- płatki ryżowe,
- mąki pszenne,
- bułki pszenne,
- banany,
- marchew,
- pietruszka,
- ziemniaki,
- pomidory bez skórki,
- dojrzałe owoce, w tym owoce jagodowe oraz banany,
- jaja gotowane na miękko albo półtwardo,
- koperek,
- zielona pietruszka.
Absolutna podstawa tej diety to oczyszczone produkty zbożowe, które charakteryzują się tym, że mają niski poziom błonnika. Z diety należy wyeliminować również wszelkiego rodzaju surowe owoce oraz orzechy, które mogą podrażniać błonę śluzową jelit.
Wszystkie dania powinny być przetworzone. Nie można jeść surowych warzyw czy owoców w pierwotnej formie, które nie są musami. Istotne jest zatem gotowanie w wodzie, na parze, a także duszenie bez obsmażania poszczególnych produktów.
Produkty, których nie powinno się jeść:
- mocna herbata,
- napoje gazowane i alkoholowe,
- kawa naturalna,
- tłuste mleko,
- tłuste sery,
- pieczywo żytnie, graham, razowe,
- grube makarony,
- mąka pełnoziarnista,
- tłuste ryby,
- gruboziarniste kasze,
- cebula i czosnek,
- gruszki,
- sałatki,
- warzywa kapustne,
- ocet,
- pieprz,
- ostra papryka,
- gotowane i smażone jaja,
- czereśnie,
- niedojrzałe owoce.
W przypadku chorób ze strony przewodu pokarmowego bardzo ważne jest to, aby ściśle przestrzegać diety, a przede wszystkim zaleceń lekarza. Każda osoba powinna skupić się przede wszystkim na konsultacji ze specjalistą, który poprowadzi pacjenta za rękę, ponieważ dieta lecznicza, która jest stosowana w nieodpowiedni sposób może doprowadzić do tragicznych skutków i po prostu pogorszenia stanu zdrowia.
Skutki uboczne
Stosowanie diety ubogiej w błonnik przez długi czas może skończyć źle dla organizmu. Jest to po prostu szkodliwe. Należy zatem pamiętać o tym, że diety ubogoresztkowej nigdy nie powinno się stosować bez wyraźnych zaleceń lekarza. Może to bowiem doprowadzi do dysbiozy w przewodzie pokarmowym. W skrajnych przypadkach może to skończyć nawet chorobą nowotworową.