Dietetyczny majonez do jajek na Wielkanoc. Zrób go z tego składnika
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić Wielkanocny majonez z serka wiejskiego?
Do przygotowania odchudzonego majonezu z serka wiejskiego potrzeba kilku prostych składników: oczywiście serka wiejskiego, czyli głównego i najważniejszego elementu przepisu, jednego jajka w rozmiarze L oraz różnych przypraw nadających smaku i właściwego zapachu, czyli musztardy (najlepsza będzie klasyczna sarepska), soku z cytryny, octu winnego oraz soli i pieprzu.
Jajko w pierwszej kolejności należy ugotować na półtwardo (może być też na miękko, byleby nie całkowicie na twardo). Obrane i wciąż jeszcze ciepłe można pokroić w drobną kostkę i od razu potem rozrobić widelcem wraz z małym opakowaniem serka wiejskiego (koniecznie z występującą w nim śmietanką). Do masy dodaje się po jednej łyżeczce musztardy, soku z cytryny i octu winnego. Jeżeli nie lubi się zbyt kwaśnych i octowych majonezów, ostatni składnik można pominąć albo użyć go w mniejszej ilości, decydując się na dodanie dosłownie paru kropel octu, dla lepszego przełamania smaku. Ten prosty dietetyczny majonez przepis realizuje się dosłownie w kilka minut.
Czym doprawić majonez dietetyczny do jajek?
Na sam koniec masę doprawia się solą i świeżo zmielonym pieprzem. To tyle! Składniki trzeba już tylko dokładnie zblendować, by utworzyły jednolitą masę o konsystencji przypominającej "prawdziwy" tłusty majonez.
Takim sosem wykonanym z serka wiejskiego, jajka i paru prostych dodatków na spokojnie można raczyć się nawet na mocno restrykcyjnej diecie. Nie ma opcji, aby odbił się on na sylwetce czy wadze. To majonez niskokaloryczny i pełen pełnowartościowego białka wraz ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami.