Domowy majonez, obok leżą jajka.
Canva

Ten majonez jest obłędny. Zrób jak nasze babcie i dodaj do niego ten konkretny produkt!

Majonez jest idealny do sałatek i kanapek. Świetnie komponuje się z jajkami. Zamiast iść do sklepu, spróbuj samodzielnie przyrządzić ten dodatek. Zajmie to tylko chwilę. Przepis na majonez jest banalnie prosty, sprawdź, jak łatwo go przygotujesz.
Reklama

Przepis na majonez — o jakim składniku się zapomina?

Dużo osób nie pamięta, że trzeba dodać cukier. Nie pomijaj tego kroku. Odrobina słody sprawi, że smak majonezu będzie idealnie zbilansowany.

Możesz dodać zarówno cukier, jak i cukier puder. Ten drugi będzie nawet lepszy, bo łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.

Składniki na majonez

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
Domowy majonez w miseczce.
Canva

Przepis na majonez — krok po kroku

  1. Jajka wbij do miseczki. Dodaj sól, cukier oraz biały i czarny pieprz. Wymieszaj.
  2. Wlej ocet, sok z cytryny, dodaj musztardę.
  3. Zacznij miksować wszystko na bardzo małych obrotach i w międzyczasie wlewaj olej (rób to powoli).

Znasz przepis na majonez? Co dalej?

Gotowy majonez możesz dodać do sałatek. Pamiętaj, tylko żeby nie łączyć go z sałatką wcześniej, a robić to tuż przed podaniem.

Kanapki, ale i tosty z majonezem smakują bosko! Wystarczy odrobina, żeby zmienić smak całego dania. Można zarówno maczać w nim pieczywo, jak i posmarować jego powierzchnię.

Majonez jest też bazą wielu past, podkręca ich smak i sprawia, że konsystencja jest lepsza.

Możesz też jeść majonez z frytkami! Spróbuj, takie połączenie jest przepyszne!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama