Do ciasta, chleba czy na zasmażkę? Typy mąki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Które typy mąki są najzdrowsze?
Najzdrowsza jest oczywiście mąka pełnoziarnista. Jeśli najważniejsze są dla Ciebie wartości odżywcze, możesz używać jej prawie do wszystkiego. Niestety wypieki nie zawsze będą w takiej sytuacji idealne.
Jeśli Ty lub Twoi bliscy nie tolerujecie glutenu, musisz szukać mąki, która nie jest zbożowa, czy na przykład kukurydzanej, gryczanej, kokosowej, ryżowej czy z ciecierzycy.
Mąka razowa
Jest idealna do wypieku chleba oraz tworzenia zakwasu. Trzeba też przyznać, że jest zdrowsza od tych bardziej oczyszczonych. Jednak nie da się zrobić z niej idealnego biszkoptu czy pizzy.
Mąka typu 750
Sprawdza się podczas wypiekania bułek oraz białego chleba. Jeśli lubisz samodzielnie przygotowywać pszenne pieczywo, koniecznie skorzystaj z tej mąki. Przyrządzone rzeczy będą pyszne!
Mąka typu 550
To właśnie ten typ nadaje się do sosów, zasmażek.
Ciasta drożdżowe, babcine racuchy, czy tradycyjne pączki — jeśli lubisz wypiekać czy smażyć takie specjały, to ta mąka będzie idealna.
Mąka typu 500
Świetnie sprawdzi się do wyrobu makaronów i klusek. Możesz też użyć jej do kruchych ciast i pizzy o grubym spodzie.
Mąka typu 450
Jest idealna do naleśników i biszkoptu. Dobrze sprawdzi się też do wypieku pizzy o cienkim spodzie.
Mąka typu 00
Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę. Koniecznie musisz użyć tego gatunku mąki.