canva.com

Domowe paluszki na 2 sposoby – szybka przekąska DIY

Słone paluszki to doskonała przekąska zarówno na imprezę, jak i weekendowy seans filmowy w domowym zaciszu. Dostępne w każdym sklepie spożywczym w rozmaitych wariantach patrzą na Ciebie wzrokiem mówiącym – kup mnie. To jednak pójście na łatwiznę! Zobacz jak zrobić słone paluszki w domu i podejmij wyzwanie. Satysfakcja gwarantowana.

Przepis na domowe paluszki w dwóch wariantach

Szybkie przekąski na imprezę to wcale nie szybkie wyjście do osiedlowego sklepu i zakupienie najpopularniejszych słonych oraz słodkich smakołyków.

To oczywiście wariant znany i zapewne często stosowany, ale jeśli masz ochotę na coś nieszablonowego, to koniecznie przetestuj jeden z naszych przepisów na słone paluszki DIY. Ich smak oraz niesamowicie chrupiąca struktura przyprawi Cię o istny zachwyt!

Domowe paluszki z sezamem lub solą

Lista potrzebnych składników:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
Sposób przygotowania
  1. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niego szczyptę soli
  2. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia
  3. Mąkę wsyp do większej miski, a następnie dodaj do niej roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy
  4. Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i pokrój na długie paski o takiej samej szerokości. Pocięte ciasto możesz zrolować, aby uzyskać kształt sklepowych paluszków
  5. Rozłóż paluszki na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posyp gruboziarnistą solą lub sezamem
  6. Piecz w temperaturze 180° C (grzanie góra-dół) przez ok. 15 minut. Obserwuj, aby się nie przypaliły – powinny być tylko delikatnie zarumienione
canva.com

Słone paluszki DIY bez dodatku drożdży

Lista potrzebnych składników
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 80 g masła
  • 6 łyżek wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiej przez sito do większej miski
  2. Dodaj proszek do pieczenia, wodę, masło (w temperaturze pokojowej), szczyptę soli i wszystko starannie wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta
  3. Z wyrobionego ciasta obrywaj niewielkie kulki, formuj je w dłoniach na kształt paluszków i układaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Posyp solą, sezamem lub innym ulubionym dodatkiem. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł