Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Domowe paluszki na 2 sposoby – szybka przekąska DIY
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słone paluszki to doskonała przekąska zarówno na imprezę, jak i weekendowy seans filmowy w domowym zaciszu. Dostępne w każdym sklepie spożywczym w rozmaitych wariantach patrzą na Ciebie wzrokiem mówiącym – kup mnie. To jednak pójście na łatwiznę! Zobacz jak zrobić słone paluszki w domu i podejmij wyzwanie. Satysfakcja gwarantowana.
Przepis na domowe paluszki w dwóch wariantach
Szybkie przekąski na imprezę to wcale nie szybkie wyjście do osiedlowego sklepu i zakupienie najpopularniejszych słonych oraz słodkich smakołyków.
To oczywiście wariant znany i zapewne często stosowany, ale jeśli masz ochotę na coś nieszablonowego, to koniecznie przetestuj jeden z naszych przepisów na słone paluszki DIY. Ich smak oraz niesamowicie chrupiąca struktura przyprawi Cię o istny zachwyt!
Domowe paluszki z sezamem lub solą
Lista potrzebnych składników:- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 1 żółtko
- sól
- biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niego szczyptę soli
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże i mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia
- Mąkę wsyp do większej miski, a następnie dodaj do niej roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy
- Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i pokrój na długie paski o takiej samej szerokości. Pocięte ciasto możesz zrolować, aby uzyskać kształt sklepowych paluszków
- Rozłóż paluszki na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posyp gruboziarnistą solą lub sezamem
- Piecz w temperaturze 180° C (grzanie góra-dół) przez ok. 15 minut. Obserwuj, aby się nie przypaliły – powinny być tylko delikatnie zarumienione
canva.com
Słone paluszki DIY bez dodatku drożdży
Lista potrzebnych składników- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 80 g masła
- 6 łyżek wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
- Mąkę przesiej przez sito do większej miski
- Dodaj proszek do pieczenia, wodę, masło (w temperaturze pokojowej), szczyptę soli i wszystko starannie wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta
- Z wyrobionego ciasta obrywaj niewielkie kulki, formuj je w dłoniach na kształt paluszków i układaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia
- Posyp solą, sezamem lub innym ulubionym dodatkiem. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut
Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Koreczki caprese - przepis na szybkie i smaczne przystawki
Przekąski na karnawał powinny być nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego polecamy koreczki Caprese - wzorowane na popularnej włoskiej sałatce. Te małe przekąski są idealne na jeden kęs i z pewnością zachwycą Twoich gości.
Przekąski karnawałowe: Proste i szybkie pomysły
Przekąski karnawałowe są nieodłącznym elementem udanej imprezy. To one dodają kolorytu i smaku każdemu przyjęciu. Jeśli planujesz organizację karnawałowej imprezy, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na najlepsze przekąski karnawałowe. Odkryj, jak przygotować proste, szybkie i efektowne przystawki, które zachwycą Twoich gości.
Popcorn: Puste kalorie czy coś więcej?
Popcorn należy do przekąsek, które nie cieszą się dobrą sławą. Zakupiony w sklepie lub w kinie przed seansem zwykle zawiera dużą ilość tłuszczu, soli lub słodkich dodatków takich jak karmel. To sprawia, że nie jest on produktem polecanym do częstego spożywania. Czy faktycznie popcorn posiada same wady i nie może być włączony do naszej diety?