Canva.com

Domowy baton twarogowy - przepis na fit przekąskę

Domowe batoniki twarogowe mogą stanowić zarówno zdrową przekąskę na słodko, jak i dodatek do kawy. Są proste w wykonaniu i prezentują się efektownie, przez co mogą stać się nawet fantastycznym dodatkiem podczas przyjęć w domu. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.

Składniki:

  • 250g twarogu
  • 1 żółtko
  • 40g masła
  • 60g ksylitolu zmiksowanego na puder
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130g gorzkiej czekolady 90% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wysmaruj nią foremki silikonowe.
  2. Wstaw foremki do zamrażalnika na 15 minut aż czekolada całkiem stwardnieje.
  3. Masło z dodatkiem zmiksowanego ksylitolu zmiksuj ze sobą aż nabiorą puszystej konsystencji.
  4. Osobno zmiksuj cały twaróg na jednolitą masę.
  5. Do masła dodaj sok z cytryny, żółtko i stopniowo dodawaj cały twaróg. Zmiksuj wszystko razem na wolnych obrotach.
  6. Do foremek z czekoladą włóż masę twarogową i całość jeszcze raz włóż do zamrażalnika na 15 minut.
  7. Górę batoników posmaruj czekoladą i włóż całość do zamrażalnika na 15 minut. Następnie przełóż batoniki do lodówki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł