Chłodnik z truskawek z miętą
Canva.com

Truskawkowy chłodnik ze świeżą miętą - idealna propozycja na letnie dni!

Truskawkowy chłodnik to bez wątpienia sposób na smaczne przetrwanie upalnych dni. Orzeźwiające truskawki w takiej wersji dostarczają sporej ilości istotnych witamin, ale są również wyjątkowo dobrą propozycją dla osób poszukujących latem łatwych i stosunkowo szybkich przepisów na chłodzące posiłki. W jaki sposób przygotować chłodnik z truskawek?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 350g truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 90ml wody
  • garść świeżej mięty
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy truskawki i odrywamy szypułki. Owoce kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do większego garnka.
  2. Do owoców dodajemy wodę, miód i sok z cytryny. Zagotowujemy całość, a następnie dokładnie blendujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję. Warto przelać zblendowane owoce przez drobne sitko.
  3. Studzimy, a następnie całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem kroimy miętę i dodajemy odrobinę do każdej porcji. Polewamy również naturalny jogurtem i voila! Chłodnik w takim wydaniu ma szansę stać się ulubionym daniem zarówno dorosłych, jak i naszych pociech.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama