Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Domowy budyń czekoladowy. Ten jeden składnik sprawia, że smakuje obłędnie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Budyń to idealny deser. Robi się go naprawdę szybko. Jest pyszny i sycący. Nie potrzebujesz do niego też zbyt wielu składników. Sprawdź, jak przyrządzić najlepszy domowy budyń czekoladowy! Koniecznie musisz pamiętać o jednym składniku. Jakim?
Domowy budyń czekoladowy — jaki jest jego sekretny składnik?
Na pewno wiesz, że do budyniu koniecznie trzeba dodać żółtka. To nie wszystko! Koniecznie dodaj masło! Nada całości wyjątkowo aksamitny smak!
Domowy budyń czekoladowy — potrzebne składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
Kakao musi być gorzkie, bez cukru. Zamiast cukru wanilinowego możesz dać sam zwykły. Jeśli pomniesz kakao, wyjdzie pyszny budyń waniliowy lub śmietankowy.
Canva
Domowy budyń czekoladowy — przepis
- 1,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj żółtka i masło.
- Delikatnie wszystko wymieszaj.
- 0,5 szklanki mleka przelej do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i kakao. Wymieszaj na gładką masę.
- Mleko z masłem i żółtkami podgrzej, ma być ciepłe, ale nie gorące. Gdy pojawią się bąbelki, dolej mleko z kakaową masą.
- Skręć maksymalnie ogień
- Cały czas mieszaj.
- Budyń powinien zgęstnieć, wyłącz wtedy kuchenkę i przelej go do miseczek.
Jak podawać taki budyń?
Możesz posypać go startą czekoladą. To może być biała, mleczna lub gorzka czekolada. Ewentualnie miks wszystkich trzech.
Ciekawym dodatkiem są też różne przetwory z wiśni oraz banany.
Taki budyń serwuj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przechowywać go w lodówce.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.