Klopsy w sosie koperkowym z dekoracją z kwiatów  kopru
Pixabay.com

Klopsy w sosie koperkowym — smak dzieciństwa jak u babci

Szukasz pomysłu na pyszny i lekki obiad? Klopsy w sosie koperkowym to wybór wręcz idealny. Delikatne mięso, aromatyczny sos i smak, który od razu kojarzy się z obiadem u babci. Mamy sprawdzony przepis na przepyszne klopsy w sosie koperkowym! Koniecznie go wypróbuj!
Reklama

Składniki na klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa cielęcego lub drobiowego (indyk, ewentualnie kurczak)

  • 2 szklanki bulionu warzywnego 

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mleka 

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • ½ łyżeczki suszonego majeranku 

  • sól i biały pieprz do smaku

Klopsy uformowane w kule, gotowe do gotowania w bulionie
Canva.com

Składniki na sos koperkowy

  • 2 duże pęczki świeżego koperku (6 pęczków koperku z supermarketu)

  • 2 żółtka 

  • ½ szklanki śmietany 18% (można zastąpić śmietaną 12% i łyżką serka mascarpone)

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić klopsy w sosie koperkowym, które smakują jak u babci?

  1. Mielone mięso umieszczamy w misce i dodajemy pozostałe składniki: jajko, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki i majeranek. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy mięso dłonią

  2. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i formujemy nieduże klopsy.

  3. W rondlu doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny i do gorącej zupy delikatnie wkładamy klopsiki. Mięsne kulki gotujemy 20 do 25 minut

  4. Ugotowane klopsy odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bulion koniecznie zostawiamy!

  5. Przygotowujemy sos. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

  6. Żółtka rozrabiamy ze śmietaną i mąką. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mąkę możemy wcześniej wymieszać z odrobiną wody. 

  7. Do mieszanki jajek i śmietany dodajemy posiekany koperek i łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

  8. Tak przygotowaną bazę sosu koperkowego ostrożnie wlewamy do gorącego bulionu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. 

  9. Klopsy przekładamy do sosu koperkowego i podgrzewamy całe danie. 

Pulpety z sosem koperkowym podajemy jak u babci — z białym ryżem na sypko lub tłuczonymi ziemniaczkami z masłem. Smacznego! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama