Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Dzięki tym 3 pomysłom już nigdy nie wyrzucisz czerstwego chleba lub suchych ciastek!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chyba w każdym domu rodzice powtarzali, że wyrzucenie chleba, bułek, czy kanapek jest złym symbolem i w przyszłości nie będziemy mieli jedzenia do przeżycia. Nie wiemy, czy to jest prawda, ale wiemy, że ważny jest szacunek do żywności i popieramy ruchy zero waste. Jak zatem odświeżyć stare i czerstwe pieczywo?
Jak odświeżyć chleb lub bułki?
Canva.com
Nie każdy wie, że wiele wypieków i rodzajów pieczywa możemy łatwo odświeżyć domowymi sposobami. można oczywiście zdecydować się na ogrzanie bułek, czy chleba w mikrofalówce, ale nie zawrze ten pomysł się sprawdzi. Zazwyczaj tylko wyszusza wypieki i pozbawia je resztek wilgoci.
Nasze sposoby to:
- Polewaniem chleba lub bułek w całości wodą bieżącą i wstawienie do gorącego piekarnika na 15 minut.
- Pokrojone w kromki bułki lub chleb układamy na sitku i stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą.
- Kromki chleba zanurzamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i obsmażamy po obu stronach.
Odświeżenie wypieków
Różne wyroby piekarskie takie jak bułeczki z nadzieniem, kulebiaki, pączki, czy rogaliki także możemy odświeżyć. Wystarczy, że blaszkę do pieczenia posmarujemy masłem i ułożymy czerstwe produkty. Blachę wstawiamy do gorącego piekarnika na 15 minut.
Takie odświeżanie wyrobów piekarskich uda się jednak tylko jeden raz i powinniśmy je zjeść jak najszybciej.
Pamiętajmy o tym, aby:
- Wyroby piekarskie trzymać w foliowych woreczkach i szczelnie zamkniętych opakowaniach.
- Nie przechowywać zbyt długo wypieków, bo mogą szybko dostać pleśni.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Jak przechowywać chleb?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić świeży chleb, a następnego dnia zauważyć, że jest już czerstwy i nie nadaje się do spożycia? Przechowywanie chleba w odpowiedni sposób jest kluczowe, aby zachować jego świeżość i smak. W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma poradami, jak przechowywać chleb, aby dłużej cieszyć się jego doskonałym smakiem.
Chleb z ziołami - kulinarny hit!
Chleb z ziołami to wyjątkowo aromatyczne i smaczne pieczywo, które doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Jeśli szukasz przepisu na chlebek ziołowy, to trafiłeś we właściwe miejsce! Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na chlebek ziołowy, który z pewnością zachwyci Twoich gości.