Canva.com

Francuski deser creme brulee. Zrobisz go zaledwie z 4 składników!

Creme brulee to nie tylko deser, ale także określenie na coś wyjątkowo eleganckiego i wysublimowanego. Tak też jest z francuskimi słodkościami, które są po prostu najlepsze na świecie!

Francuski deser - nie można się oprzeć!

Canva.com

Creme brulee to prawdziwy, deserowy must eat we Francji. Jeśli wybieracie się tam na krótki urlop, to koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego deseru z waniliowym kremem i apetyczną, karmelową skórką.

Słodkości są zazwyczaj podane z płaskich kokilkach z długą łyżeczką. Warto wiedzieć, że ten deser ma bardzo długą historię, bo w książkach kucharskich pojawił się już pod koniec XVII wieku.

Proste składniki

Do przygotowania pysznego deseru potrzebujemy zaledwie kilka składników, które zazwyczaj znajdziemy w swoim domu:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 6 żółtek średniej wielkości jajek - około 85 g
  • 70 g cukru drobnego - około 4 łyżek
  • 1 laska wanilii lub esencja albo pasta waniliowa

Możemy również dobrać:

  • 7 łyżeczek cukru do karmelizacji
  • listki mięty do dekoracji
  • ewentualnie owoce: maliny, borówki, truskawki

Do małego rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i ustawiamy niską moc palnika. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Dodajemy laskę wanilii do śmietanki. Całość podgrzewamy.

Canva.com

W innym naczyniu umieszczamy żółtka jajek. Białka jaj wkładamy do osobnej miseczki lub mrozimy. Do miski z żółtkami dodajemy 70 g cukru. Żółtka ubijamy z cukrem przez 15 minut. Do naczynia z kremem dodajemy śmietankę z wanilią. Wszystko mieszamy.

Do kokilek przelewamy krem waniliowy najlepiej przez gęste sitko. Dalej miseczki z kremem wkładamy do naczynia wypełnionego wodą. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopnie góra/dół. Po upieczeniu na górę dodajemy cukier i ocieplamy go za pomocą palnika. Cukier zamieni się w karmel.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł