Francuski deser creme brulee. Zrobisz go zaledwie z 4 składników!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Francuski deser - nie można się oprzeć!
Creme brulee to prawdziwy, deserowy must eat we Francji. Jeśli wybieracie się tam na krótki urlop, to koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego deseru z waniliowym kremem i apetyczną, karmelową skórką.
Słodkości są zazwyczaj podane z płaskich kokilkach z długą łyżeczką. Warto wiedzieć, że ten deser ma bardzo długą historię, bo w książkach kucharskich pojawił się już pod koniec XVII wieku.
Proste składniki
Do przygotowania pysznego deseru potrzebujemy zaledwie kilka składników, które zazwyczaj znajdziemy w swoim domu:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 6 żółtek średniej wielkości jajek - około 85 g
- 70 g cukru drobnego - około 4 łyżek
- 1 laska wanilii lub esencja albo pasta waniliowa
Możemy również dobrać:
- 7 łyżeczek cukru do karmelizacji
- listki mięty do dekoracji
- ewentualnie owoce: maliny, borówki, truskawki
Do małego rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i ustawiamy niską moc palnika. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Dodajemy laskę wanilii do śmietanki. Całość podgrzewamy.
W innym naczyniu umieszczamy żółtka jajek. Białka jaj wkładamy do osobnej miseczki lub mrozimy. Do miski z żółtkami dodajemy 70 g cukru. Żółtka ubijamy z cukrem przez 15 minut. Do naczynia z kremem dodajemy śmietankę z wanilią. Wszystko mieszamy.
Do kokilek przelewamy krem waniliowy najlepiej przez gęste sitko. Dalej miseczki z kremem wkładamy do naczynia wypełnionego wodą. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopnie góra/dół. Po upieczeniu na górę dodajemy cukier i ocieplamy go za pomocą palnika. Cukier zamieni się w karmel.