Fit serniczek z przepisu Ewy Chodakowskiej. 1 kawałek ma zaledwie 175 kcal!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie składniki trzeba przygotować do upieczenia sernika?
Jeśli jesteście fanami metamorfoz i planów treningowych Ewy Chodakowskiej, to z pewnością wiecie, że w jej przepisach znajdziecie pyszne i zdrowe słodkości. Dzis dzielimy się z wami szybkim i bardzo prostym przepisem na fit sernik. Serowe ciasto zawsze dobrze smakuje i w tej niskokalorycznej wersji z pewnością wam posmakuje.
Przygotowaliśmy dla osób dbających o zdrową dietę rozkład mikroskładników:
- białko 11 g
- tłuszcze 7 g
- węglowodany 21 g
- błonnik 1 g
Fit serniczek - krok po kroku
Do przygotowania ciasta na 12 porcji potrzebujemy:
- 400 g twarogu półtłustego
- 400 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (1 szklanka)
- 4 jajka (wielkość L)
- 80 g ksylitolu (4 łyżki)
- 7- g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
- 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 80% kakao)
- 140 g malin lub truskawek (garść)
Przygotowanie fit serniczka z przepiśnika cenionej trenerki jest bardzo proste. Na początek dokładnie miksujemy twarożek z ksylitolem. Do tego dodajemy jogurt, a także budyń. Wszystko miksujemy, aby masa była pozbawiona grudek.
Dalej ubijamy białka na sztywno i dodajemy je do masy. Całość delikatnie, acz energicznie mieszamy. Następnie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Masę przelewamy na tortownicę i pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Sernik dekorujemy gorzką, startą czekoladą oraz owocami.