Gofrownica nie tylko do gofrów – zobacz, do czego możesz jej użyć
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co wspólnego ma gofrownica z podeszwą buta?
Pierwsza kwadratowa gofrownica została wprowadzona do masowej produkcji ok. 1905 roku. Sprzęt rzecz jasna służył tylko do wypiekania gofrów, które już wtedy były mocno spopularyzowaną przekąską. Mijały lata aż do pewnego poranka w 1971 roku, kiedy to jeden z założycieli popularnej marki obuwia sportowego – Bill Bowerman odkrył coś przełomowego.
Bowerman jedząc gofry na śniadanie, zainspirował się ich kształtem. Na podstawie wytłoczeń gofrownicy swojej żony zaprojektował innowacyjną podeszwę buta o niestandardowej przyczepności. Firma, o której mowa nosi nazwę pochodzącą od imienia greckiej bogini i jest dziś najpopularniejszą marką produkującą sportowe buty.
Gofrownica – niestandardowe zastosowanie
Ty również możesz przyczynić się do innowacyjnego odkrycia na szeroką skalę, ale nie zapominaj o wartościowym posiłku! Jeśli masz gofrownicę, to wykorzystaj ją w swojej kuchni, lecz w nietypowy sposób. Poza goframi możesz w niej przyrządzić wiele ciekawych dań. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.
Grillowanie w gofrownicy
Gofrownica z powodzeniem może zastąpić elektrycznego grilla w podstawowej obróbce termicznej. Co prawda nie upieczesz na niej doskonałego steka wołowego, ale z powodzeniem sprawdzi się w przygotowaniu chrupiącego bekonu, kiełbasek czy mięsa na domowe burgery. Standardowa temperatura pracy przeciętnej jakości gofrownicy to ok. 150-190° C.
Placki ziemniaczane
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie powinnaś sięgać po dania smażone na głębokim tłuszczu? Gofrownica jest na to doskonałym rozwiązaniem. Ciasto na klasyczne placki rozlej w nagrzanej gofrownicy i ciesz się ulubioną potrawą o obniżonej zawartości tłuszczu.
Omlet z warzywami
Równie ciekawym posiłkiem na śniadanie, który możesz przygotować w gofrownicy jest omlet w kształcie gofra. Wystarczy, że do miski wbijesz 2 jajka, dodasz ulubione składniki (ser, szynka, warzywa), wymieszasz i rozlejesz na rozgrzanej gofrownicy. Twoje śniadanie będzie gotowe już po niecałych dwóch minutach!
Tosty i kanapki na ciepło
Gofrownica użyta jako toster to także ciekawe rozwiązanie w codziennym poszukiwaniu pomysłów na posiłki. Przygotuj swoją ulubioną kanapkę lub tosta zarówno na bazie klasycznego pieczywa tostowego, jak i zwykłego chleba lub bułki.
Pizza z tortilli w gofrownicy
Szybka pizza na bazie popularnego placka tortilli to bezsprzeczny strzał w dziesiątkę! Zwłaszcza gdy potrzebujesz przekąsić coś pomiędzy posiłkami, a kompletnie nie masz na to czasu. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i przede wszystkim szybki.
Rozgrzej gofrownicę i wrzuć na nią jeden placek tortilli. Następnie rozsmaruj łyżeczkę przecieru pomidorowego i dodaj ulubione składniki. Całość posyp tartym na grubych oczkach serem i pozostaw w urządzeniu do momentu jego rozpuszczenia. Uwaga! W tym przypadku nie ma potrzeby zamykania górnej klapy.
Artykuł sponsorowany