Canva

Inflacyjny sos pomidorowy do makaronu. Wystarczy koncentrat i pomidory w puszce

Sos pomidorowy do spaghetti jest jednym z najbardziej klasycznych i uniwersalnych dodatków do makaronu. Prosty, ale pełen smaku, jest idealny na szybki obiad lub kolację.

Składniki na sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić pyszny sos do makaronu z pomidorów?

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Jeśli używasz całych pomidorów z puszki, możesz je lekko rozdrobnić widelcem lub nożem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się szklista.
  3. Dodaj do patelni koncentrat pomidorowy i smaż go razem z cebulą i czosnkiem przez około minutę. Dzięki temu koncentrat stanie się mniej kwasowy i zyska głębszy smak.
  4. Dodaj do patelni pomidory z puszki, oregano, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Spróbuj sosu i dopraw go do smaku solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł