Canva.com

Jajko na toście. Klasyka amerykańskiej kuchni. Jak zrobić pyszne śniadanie?

W kuchni amerykańskiej ta potrawa nosi nazwę „toad in the hole”, czyli ropucha w norce. Wprowadza to pewne zamieszanie, ponieważ w kuchni brytyjskiej pod tą samą nazwą kryją się zapiekane kiełbaski. A tak naprawdę - tym razem chodzi o jajko sadzone na toście.

Składniki na jajka na toście

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 4 łyżki (65 g) masła o temperaturze pokojowej, 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (lub innego, który bardziej lubimy), 4 duże jajka, sól gruboziarnista, świeżo zmielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne jaja na toście?

Przygotowanie - kromki pieczywa tostowego posmarujmy masłem z obu stron, pamiętając, żeby zachować go jeszcze łyżeczkę lub dwie na później. Za pomocą okrągłej foremki o średnicy 7,5 cm wytnijmy w każdej kromce okrąg. Krążki chleba odłóżmy na bok. Następnie dużą patelnię pokrytą powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw postawmy na średnim płomieniu. Rozpuśćmy na niej pozostałe masło, poruszając patelnią tak, aby natłuściło całą jej powierzchnię.

Na ciepłe masło wyłóżmy chleb - kromki ułóżmy ciasno jedną przy drugiej, ale tak, żeby na siebie nie zachodziły. Pamiętajmy o tym, aby na tym etapie podsmażyć na patelni także krążki wycięte z kromek. Rozbijmy jajka i wlejmy je delikatnie w otwory w chlebie. Oprószmy je solą i pieprzem i smażmy 2-3 minuty, żeby białko się ścięło. Co jakiś czas podważajmy delikatnie białka, żeby część płynna dostała się pod ściętą. Następnie wsuńmy łopatkę pod kromkę, podbierając na nią jednocześnie jajko, i obróćmy chleb wraz z jego zawartością. Smażmy jeszcze pół minuty, żeby żółtko lekko zgęstniało. Jednocześnie obracajmy krążki chleba, żeby nabrały złotobrązowego koloru po obu stronach. Tak przygotowane tosty z jajkami wyłóżmy na talerze. Obok połóżmy podsmażone krążki chleba i od razu podawajmy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł