Canva.com
Oto przepis na pieczonego łososia z warzywami i ziołami. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łosoś pojawia się na naszych stołach coraz częściej - jest pyszny, zdrowy, można przyrządzić go na wiele sposobów. W ostatnich latach zdecydowanie łatwiej dostać go w sklepach zaś sporą popularnością cieszy się tak zwany łosoś ekologiczny, który nie zawiera szkodliwych dioksyn, pochodzi z certyfikowanych łowisk zaś jego konsumpcja nie pociąga za sobą negatywnych skutków dla środowiska naturalnego. To ważne szczególnie w dobie rozwijającego się kryzysu klimatycznego.
Reklama
Jeśli jednak odczuwamy już znudzenie łososiem przyrządzanym w tradycyjny sposób, warto skorzystać z innych przepisów i spróbować połączenia tej ryby z warzywami i ziołami. Różnokolorowa potrawa na stole wygląda bajecznie a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na pieczonego łososia
Na cztery porcje tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: 600 g świeżego łososia bez skóry (filet), po pół brokuła i kalafiora, dwie papryki (czerwona i żółta), pęczek szczypiorku, marchewka, świeże oregano i trzy łyżki oleju.Dodatkowo na marynatę będą nam potrzebne: cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, sól, pieprz i słodka sproszkowana papryka.
Wykonanie i sposób przyrządzenia
- Zaczynamy od przygotowania marynaty: miód mieszamy z sosem sojowym, łyżką papryki, niewielką ilością soli i pieprzu.
- Łososia opłukujemy, osuszamy i układamy na dużym półmisku. Polewamy marynatą i na kwadrans odstawiamy.
- Przygotowujemy warzywa: papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w paski. Umytą marchew obieramy i kroimy w plasterki. Brokuł i kalafior myjemy, a potem dzielimy na różyczki, gotujemy przez dwie minuty i odcedzamy. Szczypior kroimy a świeże oregano siekamy.
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywami, posypujemy częścią oregano i szczypiorku. Polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzch naczynia wykładamy rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez pół godziny. Przed podaniem posypujemy łososia szczypiorkiem i oregano. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jajka faszerowane łososiem: Musisz spróbować!
Przygotowując wyjątkowe dania na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, warto zaskoczyć gości niebanalnymi przepisami. Jajka faszerowane łososiem to propozycja, która łączy w sobie tradycyjne składniki z nutą wyrafinowania. Zanurz się w świat smaków i kulinarnych eksperymentów, tworząc unikatowe jajka faszerowane łososiem, które zachwycą nie tylko podniebienie, ale również oko.
Łosoś z piekarnika - klasyczny lub z zaskakującym dodatkiem [3 PRZEPISY]
Łosoś z piekarnika to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, jakie można przyrządzić w domu. Wiele osób boi się jednak, że łosoś będzie suchy i nieapetyczny. W rzeczywistości jednak, wystarczy kilka prostych trików, aby uzyskać idealnie soczystą i aromatyczną potrawę.
Zostały Ci resztki łososia z kolacji? Zrób ekspresowe pulpeciki na obiad
Mięso łososia cieszy się wieloma zaletami - wyjątkowy smak wprost rozpływający się w ustach, cenne minerały i witaminy, a także liczne właściwości odżywcze sprawiają, że tę rybę można polecić niemal każdemu. Kolejnym atutem łososia są także liczne możliwości jego przygotowania: zwykle podaje się go w wersji smażonej, pieczonej lub duszonej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl