Jak smażyć warzywa – 3 triki, które musisz znać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Smażone warzywa – idealne do wszystkiego
Szybki obiad z niczego to lada wyzwanie! Gdy Twoje lodówka świeci pustkami i musisz ratować się tym, co w niej zostało trudno o zaspokojenie najskrytszych kulinarnych zachcianek.
Jednak gdy znajdziesz w niej jakieś warzywa, to jesteś na dobrej drodze do stworzenia naprawdę smacznego dania obiadowego. Usmażone warzywa możesz zjeść z chrupiącą bagietką, plackiem tortilli, makaronem, czy jajkiem sadzonym.
Jak smażyć warzywa – 3 ważne wskazówki
Niewiedza, pośpiech oraz ignorancja to składowe życiowych niepowodzeń również podczas gotowania. Dzięki tym prostym trikom Twoje umiejętności kulinarne wskoczą o jeden poziom wyżej!
Osusz warzywa przed smażeniem – nie ma nic gorszego niż wrzucenie na rozgrzany tłuszcz mokrych warzyw. Oprócz tego, że gorący olej w kontakcie z kropelkami wody zacznie strzelać, co może być niebezpieczne, to warzywa najzwyczajniej w świecie zaczną się gotować.
Najlepiej umyj je na kilka godzin przed planowaną obróbka termiczną i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Tylko wtedy masz szansę uzyskać doskonały balans pomiędzy soczystością a chrupkością
Zachowaj kolejność – jeśli smażysz kilka różnych rodzajów warzyw to nie możesz wrzucić ich na patelnię lub wok w tym samym momencie. Twarde warzywa takiej jak marchewka, brokuł, czy kalafior potrzebują zdecydowanie dłuższego kontaktu z wysoką temperaturą niż papryka, cukinia albo bakłażan.
Najlepszą techniką w tym przypadku jest podzielenie warzyw na dwie grupy i smażenie ich w oddzielnych partiachDobrze rozgrzej patelnię – to kluczowy element do uzyskania oczekiwanego rezultatu, czyli doskonale chrupiących warzyw. Najpierw rozgrzej patelnię, dopiero wlej na nią olej, odczekaj chwilę i dorzuć warzywa
Pamiętaj także o używaniu olejów, których temperatura dymienia oscyluje w okolicach 200° C i powyżej (olej rzepakowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy). Wrzucone na tłuszcz warzywa mieszaj przez cały czas smażenia zgodnie z zasadami chińskiej techniki smażenia – stir-fry