canva.com
Wołowina z imbirem i warzywami – szybkie danie stir-fry
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wołowina z imbirem i warzywami do doskonała propozycja kulinarna na szybki posiłek dla wielbicieli potraw kuchni orientalnej. Danie jest przygotowywane techniką stir-fry, czyli w wolnym tłumaczeniu – mieszaj i smaż. Ten sposób obróbki termicznej jest jedną z najważniejszych cech sztuki kulinarnej z dalekiego wschodu. Zobacz jak zrobić doskonałą wołowinę z imbirem, która rozpływa się w ustach!
Reklama
Przepis na wołowinę w stylu tajskim z dodatkiem imbiru
Główną rolę w tym niesamowitym daniu odgrywa imbir. To między innymi dzięki niemu potrawa zyskuje nieprzeciętnego aromatu oraz tajskiego pazura. Przygotowaną tym sposobem wołowinę możesz serwować sauté lub w towarzystwie białego ryżu, czy też chińskiego makaronu.
Lista składników:- 200 g mięsa wołowego (antrykot, rostbef lub polędwica)
- korzeń imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- pół czerwonej papryki
- kilka różyczek brokuła
- 1 czerwona cebula
- olej do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, palmowy)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- pół łyżeczki sosu rybnego
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z limonki)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- płaska łyżeczka cukru
canva.com
Wołowina z imbirem i warzywami – przygotowanie krok po kroku
Danie jest banalnie łatwe i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Reklama
Gdy skompletujesz już potrzebne składniki, to sam proces obróbki nie powinien zajęć dłużej niż 7 minut. Do dzieła!
- Zacznij od przygotowania sosu: do szklanki dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Aby przyspieszyć ten proces, dodaj ciepłą wodę zamiast zimnej
- Wołowinę pokrój w cienkie paski, włóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jedną łyżkę jasnego sosu sojowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na kilka minut
- W tym czasie pokrój warzywa: paprykę w paski, marchewkę w cienki plasterki po skosie, cebulkę w piórka, imbir w paski, natomiast czosnek w drobną kostkę. Różyczki brokuła zaparz wcześniej w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby zarówno mięso, jak i warzywa były całkowicie osuszone przed wrzuceniem ich na rozgrzany tłuszcz
- Teraz czas na smażenie: rozgrzej mocno głęboką patelnię lub wok ze stali węglowej i dopiero w tym momencie wlej na niego 2 łyżki tłuszczu. Dodaj zamarynowaną wołowinę i podsmażaj energicznie mieszając przez ok. 1 minutę
- Dodaj resztę warzyw i kontynuuj smażenie na silnym płomieniu przez kolejną minutę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu
- Wlej przygotowany sos i odczekaj aż lekko się zredukuje. Mieszaj, podsmaża jeszcze przez kilkadziesiąt sekund i zdejmij z ognia
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Shot imbirowy - na zdrowie!
Jesteś miłośnikiem naturalnych, domowych remediów na infekcje? Szukasz szybkiego i skutecznego sposobu na wzmocnienie organizmu? Spróbuj imbirowego shota! To nie tylko pyszny napój, ale także prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale pobudza i wzmacnia odporność. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na imbirowy shot oraz przedstawimy właściwości zdrowotne imbiru i innych składników tego napoju.
Herbata z imbirem - pyszna, zdrowa i rozgrzewająca!
Herbata z imbirem to niezastąpiony napój podczas sezonu grypowego oraz doskonały dodatek do diety. Jej niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczamy głównemu składnikowi - korzeniowi imbiru. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach zdrowotnych imbiru, jak przygotować herbatę z imbirem oraz jak ją podawać, zapraszamy do lektury!
Jak zamarynować imbir? To popularny składnik sushi
Imbir to niezwykle aromatyczny i pikantny korzeń, który od wieków wykorzystywany jest w kuchni różnych kultur. W kuchni japońskiej stanowi nieodłączny składnik sushi. Jednak aby nadać mu odpowiedni smak i teksturę, warto go wcześniej zamarynować. Oto prosty sposób na marynowanie imbiru, który pozwoli Ci cieszyć się autentycznym smakiem sushi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl