wołowina z imbirem na czarnym talerzu
canva.com

Wołowina z imbirem i warzywami – szybkie danie stir-fry

Wołowina z imbirem i warzywami do doskonała propozycja kulinarna na szybki posiłek dla wielbicieli potraw kuchni orientalnej. Danie jest przygotowywane techniką stir-fry, czyli w wolnym tłumaczeniu – mieszaj i smaż. Ten sposób obróbki termicznej jest jedną z najważniejszych cech sztuki kulinarnej z dalekiego wschodu. Zobacz jak zrobić doskonałą wołowinę z imbirem, która rozpływa się w ustach!
Reklama

Przepis na wołowinę w stylu tajskim z dodatkiem imbiru

Główną rolę w tym niesamowitym daniu odgrywa imbir. To między innymi dzięki niemu potrawa zyskuje nieprzeciętnego aromatu oraz tajskiego pazura. Przygotowaną tym sposobem wołowinę możesz serwować sauté lub w towarzystwie białego ryżu, czy też chińskiego makaronu.

Lista składników:
  • 200 g mięsa wołowego (antrykot, rostbef lub polędwica)
  • korzeń imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • olej do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, palmowy)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na sos:
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • pół łyżeczki sosu rybnego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z limonki)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • płaska łyżeczka cukru
wołowina stir fry na woku ze stali węglowej
canva.com

Wołowina z imbirem i warzywami – przygotowanie krok po kroku

Danie jest banalnie łatwe i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.

Reklama

Gdy skompletujesz już potrzebne składniki, to sam proces obróbki nie powinien zajęć dłużej niż 7 minut. Do dzieła!

  1. Zacznij od przygotowania sosu: do szklanki dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Aby przyspieszyć ten proces, dodaj ciepłą wodę zamiast zimnej
  2. Wołowinę pokrój w cienkie paski, włóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jedną łyżkę jasnego sosu sojowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na kilka minut
  3. W tym czasie pokrój warzywa: paprykę w paski, marchewkę w cienki plasterki po skosie, cebulkę w piórka, imbir w paski, natomiast czosnek w drobną kostkę. Różyczki brokuła zaparz wcześniej w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby zarówno mięso, jak i warzywa były całkowicie osuszone przed wrzuceniem ich na rozgrzany tłuszcz
  4. Teraz czas na smażenie: rozgrzej mocno głęboką patelnię lub wok ze stali węglowej i dopiero w tym momencie wlej na niego 2 łyżki tłuszczu. Dodaj zamarynowaną wołowinę i podsmażaj energicznie mieszając przez ok. 1 minutę
  5. Dodaj resztę warzyw i kontynuuj smażenie na silnym płomieniu przez kolejną minutę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu
  6. Wlej przygotowany sos i odczekaj aż lekko się zredukuje. Mieszaj, podsmaża jeszcze przez kilkadziesiąt sekund i zdejmij z ognia
Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama