canva.com
Wołowina z imbirem i warzywami – szybkie danie stir-fry
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wołowina z imbirem i warzywami do doskonała propozycja kulinarna na szybki posiłek dla wielbicieli potraw kuchni orientalnej. Danie jest przygotowywane techniką stir-fry, czyli w wolnym tłumaczeniu – mieszaj i smaż. Ten sposób obróbki termicznej jest jedną z najważniejszych cech sztuki kulinarnej z dalekiego wschodu. Zobacz jak zrobić doskonałą wołowinę z imbirem, która rozpływa się w ustach!
Reklama
Przepis na wołowinę w stylu tajskim z dodatkiem imbiru
Główną rolę w tym niesamowitym daniu odgrywa imbir. To między innymi dzięki niemu potrawa zyskuje nieprzeciętnego aromatu oraz tajskiego pazura. Przygotowaną tym sposobem wołowinę możesz serwować sauté lub w towarzystwie białego ryżu, czy też chińskiego makaronu.
Lista składników:- 200 g mięsa wołowego (antrykot, rostbef lub polędwica)
- korzeń imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- pół czerwonej papryki
- kilka różyczek brokuła
- 1 czerwona cebula
- olej do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, palmowy)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- pół łyżeczki sosu rybnego
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z limonki)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- płaska łyżeczka cukru
canva.com
Wołowina z imbirem i warzywami – przygotowanie krok po kroku
Danie jest banalnie łatwe i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Reklama
Gdy skompletujesz już potrzebne składniki, to sam proces obróbki nie powinien zajęć dłużej niż 7 minut. Do dzieła!
- Zacznij od przygotowania sosu: do szklanki dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Aby przyspieszyć ten proces, dodaj ciepłą wodę zamiast zimnej
- Wołowinę pokrój w cienkie paski, włóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jedną łyżkę jasnego sosu sojowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na kilka minut
- W tym czasie pokrój warzywa: paprykę w paski, marchewkę w cienki plasterki po skosie, cebulkę w piórka, imbir w paski, natomiast czosnek w drobną kostkę. Różyczki brokuła zaparz wcześniej w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby zarówno mięso, jak i warzywa były całkowicie osuszone przed wrzuceniem ich na rozgrzany tłuszcz
- Teraz czas na smażenie: rozgrzej mocno głęboką patelnię lub wok ze stali węglowej i dopiero w tym momencie wlej na niego 2 łyżki tłuszczu. Dodaj zamarynowaną wołowinę i podsmażaj energicznie mieszając przez ok. 1 minutę
- Dodaj resztę warzyw i kontynuuj smażenie na silnym płomieniu przez kolejną minutę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu
- Wlej przygotowany sos i odczekaj aż lekko się zredukuje. Mieszaj, podsmaża jeszcze przez kilkadziesiąt sekund i zdejmij z ognia
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zapiekanka ryżowa z wołowiną a'la burrito - pyszna propozycja na szybki obiad
Uwielbiam zapiekankę ryżową. To ulubieniec mojej rodziny, który często robię. Pysznie smakuje z mieloną wołowiną, cebulą, selerem, zieloną papryką i papryką jalapeno. Palce lizać!
Krucha i aromatyczna wołowina z grilla - propozycja dla twardzieli. Jaką wybrać?
Wołowina z grilla to propozycja dla prawdziwych mężczyzn oraz smakoszy krwistego mięsa oraz steków. Dziś wspólnie przygotujemy pyszny kawałek na ruszcie, który zachwyci wasze kubki smakowe!
Jak przygotować marynowany imbir do domowego sushi?
Przygotowanie domowego sushi to duża frajda, ale także wyzwanie dla początkujących miłośników japońskich smakołyków. Dziś przygotowałyśmy dla was prosty przepis na marynowany imbir, który będzie doskonałym dodatkiem do paluszków surimi, grubych rolek futo-maki oraz pysznych sushi maki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl