Jak suszyć liście bazylii, aby nie straciły intensywnego koloru?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bazylia w domu - jak suszyć?
Suszenie bazylii jest dość proste, ale wymaga od nas nieco uwagi. Mamy dla was kilka trików, które pozwolą wam cieszyć się suszonymi listkami bazylii o pięknym, zielonym i intensywnym kolorze. Bazylia jest doskonałą dekoracją do pizzy, chrupiących grzanek typu bruschetta, czy spaghetti.
Bazylię zawsze warto mieć w domu. Z łatwością możemy ją kupić w sklepie lub posadzić samodzielnie z nasionek. Bazylia bardzo szybko się rozrasta i warto ją często podcinać. Pamiętajcie, że suszenie bazylii powinno odbywać się, gdy liście nie są przerośnięte. Zdecydowanie lepiej suszy się bazylię w listkach niż całą łodygę.
Naturalne suszenie bazylii jest dobrym pomysłem, o ile nie będziemy robić tego na słońcu. Raczej powinniśmy wysypać liście bazylii na tackę i ułożyć w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Pod wpływem temperatury i suchego powietrza bazylia będzie sucha i gotowa do użycia w ciągu kilku dni. Dobrym miejscem na suszenie liści jest strych albo altanka ogrodowa.
Suszenie może się odbywać także poprzez skierowanie ciepłego powietrza z suszarki na listki zioła. Suche powietrze sprawi, że bazylia szybko będzie wysuszona i jednocześnie nie straci swojego pięknego kolorytu.
Jak przechowywać suszoną bazylię w domu?
Suszone zioła warto jak najszybciej przełożyć do suchego, próżniowego pojemnika. To ważne, aby bazylia była z daleka od światła słonecznego, a także źródła ciepła, np. w pobliżu lodówki, czy piekarnika.