Zupa krem z zielonych warzyw
Canva.com

Rozgrzewająca zupa krem z zielonych warzyw - podaj ją z grzankami lub pestkami dyni

Zupa z zielonych warzyw z kremowym wykończeniem jest rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Dziś dzielimy się z wami prostym przepisem na danie, które rozpieści wasze kubki smakowe i wprawi was w dobry nastrój na całe popołudnie!
Reklama

Składniki na pyszną zupę krem

Zupa krem z zielonych warzyw
Canva.com

Krem z zielonych warzyw jest bardzo zdrowy. Zielony kolor wynika z obecności chlorofilu w warzywach, które wykorzystamy do naszej pożywnej zupy. Warto wiedzieć, że warzywa te są cennym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Jedna miska zupy z zielonych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa oraz energetyczna dla naszego organizmu.

Reklama

Do przygotowania pysznej zupy na 8 porcji, czyli duży rodzinny obiad potrzebujemy:

  • 2 brokuły
  • 8 garści szpinaku
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 pory
  • 2 cukinie
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • słodka papryka

Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Przelewamy ją na sitku wodą i gotujemy przez 30 minut. Dalej, myjemy brokuły i dzielimy je na małe różyczki. To czas, aby umyć szpinak oraz cukinię.

Brokuły zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinie, pora oraz szpinak i gotujemy przez 20 minut.

Ugotowane warzywa odstawiamy do wystudzenia, dodajemy olej oraz soczewicę. Składniki miksujemy na apetyczny krem i doprawiamy go solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Zupę przed podaniem podgrzewamy i możemy podawać z posypaną soczewicą oraz pestkami dyni lub grzankami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama