Rozgrzewająca zupa krem z zielonych warzyw - podaj ją z grzankami lub pestkami dyni
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszną zupę krem
Krem z zielonych warzyw jest bardzo zdrowy. Zielony kolor wynika z obecności chlorofilu w warzywach, które wykorzystamy do naszej pożywnej zupy. Warto wiedzieć, że warzywa te są cennym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Jedna miska zupy z zielonych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa oraz energetyczna dla naszego organizmu.
Do przygotowania pysznej zupy na 8 porcji, czyli duży rodzinny obiad potrzebujemy:
- 2 brokuły
- 8 garści szpinaku
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 pory
- 2 cukinie
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- bazylia
- słodka papryka
Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Przelewamy ją na sitku wodą i gotujemy przez 30 minut. Dalej, myjemy brokuły i dzielimy je na małe różyczki. To czas, aby umyć szpinak oraz cukinię.
Brokuły zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinie, pora oraz szpinak i gotujemy przez 20 minut.
Ugotowane warzywa odstawiamy do wystudzenia, dodajemy olej oraz soczewicę. Składniki miksujemy na apetyczny krem i doprawiamy go solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Zupę przed podaniem podgrzewamy i możemy podawać z posypaną soczewicą oraz pestkami dyni lub grzankami.