Papryka faszerowana mięsem mielonym, posypana tartym serem.
Canva

Babcina papryka faszerowana mięsem mielonym!

Niektóre smaki i dania są ponadczasowe! Tak właśnie jest z tym przepysznym posiłkiem. Najlepsza papryka faszerowana mięsem mielonym była robiona przez nasze babcie! To danie ma wiele zalet i idealnie nadaje się na domowe przyjęcia, czy bardziej eleganckie imprezy. Spokojnie można je przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem odgrzać.
Reklama

Jakie mięso mielone się nada?

Tak naprawdę każde będzie dobre, warto jednak połączyć paprykę z indykiem. Tworzy to niezwykle ciekawą kompozycję smaków. Do tego indyk jest zdrowszy od wieprzowiny czy wołowiny, a jednocześnie bardziej soczysty od kurczaka.

Papryk faszerowana mięsem — potrzebne składniki

Sprawdzi się każda papryka, żółta, pomarańczowa, zielona i czerwona. Trzeba jednak pamiętać, że zielona jest najbardziej gorzka, czerwona zaś najsłodsza w smaku.

Ser można pominąć, jednak papryka razem z nim jest po prostu przepyszna!

Niektórzy lubią dodawać do farszu ryż, nie jest to jednak niezbędne.

  • 4 papryki
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • słodka papryka w proszku
  • 4 plasterki (lub 1 kawałek do starcia) żółtego sera
Trzy czerwone papryki faszerowane mięsem mielonym.
Canva

Papryka faszerowana mięsem — jak ją przygotować?

Trzeba zacząć od przygotowania cebuli. Należy obrać ją z łupinki, pokroić i zeszklić na patelni. Potem powinno dodać się do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy rozejdzie się jego zapach — od razu trzeba wrzucić mięso. Po chwili należy dodać sól, pieprz, oregano, bazylię i suszoną paprykę. Potem powinno się dołożyć koncentrat pomidorowy.

Po minucie powstały farsz należy wrzucić na talerz, żeby przestygł.

Reklama

Kiedy będzie już chłodniejszy, można wbić do środka jajko i wymieszać całość.

Z papryk powinno odkroić się czubki i wyjąć gniazda nasienne. Następnie wydrążone papryki się myje, osusza i napełnia farszem z mięsa.

Warzywa trzeba ułożyć w naczyniu wodoodpornym i podlać wodą. Piekarnik powinno nagrzać się do 200 stopni Celsjusza.

Papryki powinno się piec około 30 minut, a 10 minut przed końcem posypać papryki tartym serem lub poukładać jego plasterki na farszu.

Papryka faszerowana mięsem — co można do niej podać?

Tak naprawdę każde dodatki się sprawdzą. Pyszne będą domowe frytki czy pieczone ziemniaki. Dobrze będzie do nich pasować ryż, chyba że dodało się go do farszu.

Innym rozwiązaniem jest, zrezygnowanie z dodatków i podanie papryki bez niczego.

Warto też udekorować całość natką pietruszki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama