Jak ubić perfekcyjną śmietanę kremówkę? Jest na to prosty patent
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić idealną bitą śmietanę?
Bita śmietana to idealny dodatek do każdego deseru. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz jej kupować! Znacznie lepsza jest ta domowa, zrobiona własnoręcznie. Okazuje się, że ubicie perfekcyjnej śmietany kremówki wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy, że skorzystasz z kilku trików i zawsze będziesz się cieszyć idealną konsystencją bitej śmietany.
Przy ubijaniu kremówki bardzo łatwo jest popełnić błąd, który może nas słono kosztować. Niestety, lejąca się bita śmietana nie będzie ani dobrze smakować, ani wyglądać. Musi być zatem idealnie sztywna. W tym celu zadbaj o to, żeby składniki były perfekcyjnie schłodzone. Nie wystarczy, że będziesz trzymać śmietankę przez pół godziny w lodówce. Powinna tam przeleżeć przynajmniej całą noc!
Wybierz śmietankę 30% lub 36%. Możesz również przygotować wegańską wersję deseru, korzystając z mleczka kokosowego, które również powinno wcześniej przeleżeć kilka godzin w zimnie.
Jak ubić śmietanę kremówkę?
Nasz niezawodny trik to... wąskie naczynie! Nie wlewaj śmietanki do płaskiej i dużej miski. Postaw raczej na niego mniejszy pojemnik, którego ścianki nie leżą od siebie daleko i są po prostu wysokie. Dzięki temu szybciej uzyskasz pożądaną konsystencję. Dobrej jakości sprzęt jest w tym przypadku kluczowy. Możesz użyć do tego tradycyjnego miksera lub blendera.
Pamiętaj również o tym, żeby wybrać dobrej jakości składniki. Kup polecaną śmietankę, a także dodaj do niej odrobinę cukru pudru.
Samo naczynie, w którym będziesz ubijać śmietanę również powinno być schłodzone. Ubijanie zacznij na niskich obrotach i stopniowo je zwiększaj. Bita śmietana powinna mieć sztywną konsystencję.