Jak zrobić aksamitny, domowy smalec? Dodaj mleko, by zyskać nowy smak
Do przeczytania w ok. 1 min.
Proste składniki i przygotowanie
Domowy smalec to jedna z pyszniejszych past mięsnych, która nieodzownie kojarzy nam się z ciepłem babcinej kuchni. Któż z nas w dzieciństwie nie jadł pysznego smalczyku na świeżo upieczonym chlebie z soczystym, kwaśnym ogórkiem? To prawdziwy smak dzieciństwa, którego szukamy w dorosłym życiu, np. na dożynkach, które słyną z tradycyjnych, lokalnych smaków.
Nasz prosty przepis na domowy smalec z pewnością was zachwyci. Dodajmy kilka łyżek mleka, a smalec będzie pyszny, biały i apetyczny. A do tego z łatwością będziemy mogli go rozsmarować na chlebie.
Smalec domowy krok po kroku
Do przygotowania pysznego smalcu potrzebujemy:
- 50 dag słoniny
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mleka
- majeranek
- sól
Słoninę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy ją w rondlu z głębokim dnem. Podgrzewamy słoninę, aż zauważymy, że wytapia się tłuszcz.
Boczek kroimy w międzyczasie w kostkę i dodajemy do roztopionej słoniny. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Obieramy jabłko i również kroimy. Cebulkę i jabłko dodajemy do smalcu.
Na sam koniec dodajemy do smalcu czosnek, cebulę, mleko, majeranek i sól. Całość możemy przekładać do wyparzonych, małych słoiczków.