Pasta z czosnku niedźwiedziego na chlebie.
Canva

Obłędnie pyszna pasta z czosnku niedźwiedziego — musisz spróbować!

Masz ochotę na wyjątkowe danie, które łatwo przygotować? Koniecznie przygotuj pastę z czosnku niedźwiedziego! Zakochasz się w jej smaku i będziesz zaskoczona, jak łatwo ją przyrządzisz. Potrzebne jest tylko kilka składników, a tworzą razem prawdziwą poezję smaku. Skorzystaj z tego, że jest sezon na czosnek niedźwiedzi i wyczaruj najlepszą pastę na świecie.
Reklama

Pasta z czosnku niedźwiedziego — różne wariacje

Pastę z czosnku niedźwiedziego można przygotować na różne sposoby. W najprostszej wersji wystarczy sam olej, czosnek niedźwiedzi i sól. Można jednak dodać do niego jeszcze inne składniki i podkręcić nieco smak.

Warto pamiętać o tym, że czosnek niedźwiedzi bardzo dobrze komponuje się z jajkiem.

Czosnek niedźwiedzi na desce, obok leży nóż.
Canva

Składniki potrzebne do pasty z czosnku niedźwiedziego

Do podanych produktów można jeszcze opcjonalnie dodać prażony słonecznik. Śmietanę spokojnie da się zastąpić jogurtem. Olej może być zarówno słonecznikowy, jak i rzepakowy.

Reklama

Sprawdzi się też oliwa, musi być jednak dość łagodna

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 garść startego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Jak krok po kroku przyrządzić pastę z czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba jednak doliczyć moment na ugotowanie i ostudzenie jajek. Cała reszta to dosłownie chwila.

Jajka trzeba umieścić w rondelku z lekko osoloną wodą (dzięki soli skorupki nie powinny pękać). Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować 8 minut. Potem natychmiast należy umieścić jajka w ziemnej wodzie, żeby ostygły.

Ugotowane jajka należy posiekać widelcem, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie trzeba dodać śmietanę, olej i majonez, wymieszać.

Reklama

Na sam koniec posiekać czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki i połączyć z resztą składników. Pasta gotować!

Jeśli ktoś woli gładsze konsystencje — może wszystko zblendować.

Czosnek niedźwiedzi na białym blacie.
Canva

Jak serwować pastę z czosnku niedźwiedziego?

Taką pastę najlepiej podawać z pieczywem — sprawdzi się zarówno ze świeżym, jak i chrupkim. Dobra też będzie do tostów, wrapów, czy naleśników.

Można też spróbować dodać ją do sałatki lub zjeść po prostu — łyżeczką.

A jak trzeba ją przechowywać? Koniecznie w lodówce i nie dłużej niż 2 dni.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama