Obłędne żeberka w miodzie i musztardzie. Super trik na marynowanie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne żeberka
Żeberka w miodowej marynacie są po prostu przepyszne. Delikatne, chrupiące i nieco słodkie. Do przygotowania pysznych żeberka potrzebujemy zaledwie kilka składników.
Składniki na żeberka pieczone z musztardą i miodem:
- 2.5 kg żeberek wieprzowych
- 6 łyżek musztardy
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek sosu sojowego
Pieczone żeberka krok po kroku
Mieszamy na początku musztardę z miodem oraz dolewamy powoli po łyżce sos sojowy. Całość energicznie mieszamy. Następnie rozdzielamy za pomocą noża żeberka po 1 kostce.
Zalewamy żeberka marynatą z miodu i musztardy. Cały sekret tkwi w tym, aby zostawić w lodówce żeberka na minimum 8 godzin, aby słodki smak i ostry aromat przeniknął do mięsa. Żeberka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.
Żeberka to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam smak i zapach. Marynowanie żeber w mieszance brązowego cukru, sosu sojowego, czosnku, imbiru i oleju sezamowego to kolejny doskonały sposób na dodanie słodkiego i pikantnego smaku mięsu.