Żeberka w miodzie
Canva.com

Obłędne żeberka w miodzie i musztardzie. Super trik na marynowanie

Pyszne żeberka zapieczone w delikatnie słodkiej marynacie z miodu i musztardy to jedno z naszych ulubionych dań na świąteczny, uroczysty obiad. To rarytas szczególnie dla panów. Dziś podzielimy się z wami naszym przepisem na obłędne żeberka w jeszcze lepszej marynacie.
Reklama

Składniki na pyszne żeberka

Żeberka w miodzie
Canva.com

Żeberka w miodowej marynacie są po prostu przepyszne. Delikatne, chrupiące i nieco słodkie. Do przygotowania pysznych żeberka potrzebujemy zaledwie kilka składników.

Składniki na żeberka pieczone z musztardą i miodem:

  • 2.5 kg żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek musztardy
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego

Pieczone żeberka krok po kroku

Żeberka w miodzie
Canva.com

Mieszamy na początku musztardę z miodem oraz dolewamy powoli po łyżce sos sojowy. Całość energicznie mieszamy. Następnie rozdzielamy za pomocą noża żeberka po 1 kostce.

Zalewamy żeberka marynatą z miodu i musztardy. Cały sekret tkwi w tym, aby zostawić w lodówce żeberka na minimum 8 godzin, aby słodki smak i ostry aromat przeniknął do mięsa. Żeberka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.

Żeberka to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam smak i zapach. Marynowanie żeber w mieszance brązowego cukru, sosu sojowego, czosnku, imbiru i oleju sezamowego to kolejny doskonały sposób na dodanie słodkiego i pikantnego smaku mięsu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama