Karnawałowe tortille z zielonym sosem jalapeno. Jak zrobić meksykańskie enchiladas?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tych tortilli z dodatkami potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 papryczka jalapeno,
- 1 średni ząbek czosnku, kilka piórek szczypiorku,
- 8 tomatillos (zielonych pomidorów) z puszki,
- 380 ml bulionu z kurczaka,
- 3 zielone opieczone papryki,
- kilka gałązek natki kolendry,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka śmietany 30%,
- sól, mielony pieprz czarny,
- 12 kukurydzianych tortilli,
- olej,
- 255 startego żółtego sera,
- 1 średnia cebula.
Jak zrobić meksykańskie tortille na ostro?
Przygotowanie - przygotujmy sos: papryczkę jalapeno, czosnek i szczypiorek drobno posiekajmy, zielone pomidorki pokrójmy w kostkę. Razem z bulionem umieśćmy w rondlu i doprowadźmy do wrzenia. Zmniejszmy płomień i gotujmy bez przykrycia do momentu, aż płyn zredukuje się do około 1 szklanki. Wlejmy sos do blendera, dodajmy obrane ze skóry i pozbawione nasion papryki, kolendrę, sok z limonki i śmietankę.
Doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym, zmiksujmy na purée. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortille podgrzejmy na oleju po 5 sekund z obu stron i osączmy na papierowych ręcznikach. Sos podgrzewajmy w patelni o średnicy placka i zanurzajmy w nim podgrzaną tortillę. Ułóżmy ją w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i nałóżmy dodatkową łyżkę sosu, 2 łyżki sera oraz 1 łyżkę pokrojonej w małą kostkę cebuli. Powtarzajmy czynności z pozostałymi tortillami, tak aby każda z 4 porcji miała po 3 tortille. Stosiki tortilli zapiekajmy około 5 minut, aż ser się roztopi.