Mini tortilla
Canva.com

Imprezowa przekąska z tortilli. Zrób ją na karnawałową imprezę!

Nie ma chyba szybszego sposobu na przygotowanie imprezowych przekąsek od wypełnienia gotowych placków tortilli różnorodnymi dodatkami i pokrojenia ich na mniejsze kawałeczki, w które później można wbić mini wykałaczki, aby ułatwić ich konsumpcję.
Reklama

Tortille na zimno przeważnie są łączone z wędzonym łososiem i śmietankowym serkiem, ale by zaskoczyć czymś gości, warto właśnie zaprezentować je w jakiejś innej odsłonie. Wędzony łosoś śmiało może zostać zastąpiony dobrej jakości szynką. Wędlina skomponuje się z kolei z topionym serkiem bądź kremowym sosem wykonanym na bazie majonezu oraz koperkiem, świeżą zieloną sałatą i żółtym serem.

Jak zrobić imprezowe przekąski w tortilli?

Mini tortilla
Canva.com

Placek pszennej tortilli należy rozłożyć na blacie i posmarować go dość grubo kremowym serkiem topionym, wymieszanym wcześniej z pokrojonym drobno szczypiorkiem lub cebulą dymką.

Reklama

Jedną partię tortilli można przygotować w delikatnie zmienionej wersji, zastępując serek topiony zwykłym majonezem wymieszanym również ze szczypiorkiem albo koperkiem i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Na placki należy położyć spore kawałki zielonej sałaty oraz cienkie plastry chudej wędliny. Jeżeli chce się, by tortille na zimno były nieco bardziej sycące i wartościowe oraz by prezentowały się bardziej kolorowo i dzięki temu ciekawiej, bezpośrednio na szynce można ułożyć jeszcze cienkie plastry żółtego sera, najlepiej tego z dziurami, który zwykle jest najintensywniejszy w smaku, a przy okazji potrafi wyróżnić się lekką pikanterią, dodającą przekąskom charakteru.

Reklama

Gdy farsz do tortilli jest już przygotowany, placki można zawinąć wraz z folią aluminiową, robiąc to jak najmocniej, a następnie umieścić je w lodówce na przynajmniej jedną godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Po upływie wskazanego czasu kolorowe roladki będą gotowe do tego, by pokroić je na mniejsze plasterki o równej grubości. Imprezowe przekąski z tortilli są naprawdę świetne, bo zwykle smakują każdemu i dlatego też nieraz jako pierwsze znikają z talerzy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama