Cezar wrap
Canva.com

Pomysł na lunchbox: Wrap Cezar z pieczonymi czipsami z boczku

Jeśli masz ochotę zdrowo się odżywiać i unikać fast foodów w trakcie lunchu w pracy, to koniecznie skorzystaj z naszej kolejnej odsłony serii Pomysł na lunchbox. Tym razem przygotujemy wspólnie aromatycznego wrapa à la Cezar.
Reklama

Składniki na pysznego wrapa do lunchboxa

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 średni ząbek czosnku,
  • 1 gałązka tymianku,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 100 ml majonezu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 100 g sera Grana Padano,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • ½ cytryny, 1 pomidor malinowy,
  • 4-6 plasterków boczku wędzonego,
  • 4 pszenne tortille,
  • kilka listków sałaty rzymskiej.

Aromatyczny lunchbox - jak zrobić pysznego wrapa krok po kroku?

Cezar wrap
Canva.com

Przygotowanie – posiekany ząbek czosnku wymieszajmy z listkami tymianku, 1 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i olejem.

Reklama

Pierś kurczaka natrzyjmy przygotowaną marynatą i grillujmy 8-10 minut z każdej strony. Majonez wymieszajmy z jogurtem, czosnkiem granulowanym, drobno pokrojonym szczypiorkiem, startym serem oraz musztardą. Doprawmy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pomidora pokrójmy w plastry. Plastry boczku pieczmy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 – 1 ½ godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Zrumieniony boczek odsączmy na ręczniku papierowym i pokruszmy na kawałki. Środek każdej tortilli posmarujmy sosem, wyłóżmy listki sałaty, pokrojonego kurczaka, pomidora i boczek, zawińmy i grillujmy 3-4 minuty z każdej strony.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama