Karp królewski podany na grzybowym ragout. Pomysł na wytworną Wigilię
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 8 filetów z karpia królewskiego po 85 g,
- 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia,
- 4 cząstki cytryny,
- 4 łyżki chrzanu ze śmietaną i cytryną;
na marynatę:
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 4 plastry cytryny,
- 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
- 4 gałązki rozmarynu,
- sól,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
- 4 gałązki koperku;
na ragout:
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 pokrojone w piórka szalotki,
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
- ½ pokrojonej w kostkę łodygi selera naciowego,
- 1 mała pokrojona w kostkę marchewka,
- 100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików,
- 100 g ugotowanych kurek,
- 100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry podgrzybków,
- 105 ml białego wytrawnego wina,
- 1 puszka krojonych pomidorów pelati,
- ½ pęczka szczypiorku,
- sól,
- cukier,
- suszony tymianek,
- słodka i ostra mielona papryka.
Przygotowanie krok po kroku
Filety z karpia umyjmy, oczyśćmy i osuszmy. Składniki marynaty zamieszajmy, włóżmy filety. Odstawmy. Przygotujmy ragout: na patelni rozgrzejmy oliwę z masłem, podsmażmy szalotkę i czosnek. Dodajmy seler naciowy i marchewkę, smażmy 5-6 minut. Włóżmy wszystkie grzyby, smażmy 10-11 minut. Zalejmy białym winem, dodajmy pomidory pelati i duśmy do momentu, aż ragout zgęstnieje. Na końcu dodajmy posiekany szczypiorek, doprawmy do smaku.
Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ryby smażmy na rozgrzanym oleju rzepakowym po 1 minucie z obu stron. Przełóżmy na blachę, dodajmy łyżkę masła, włóżmy do piekarnika i pieczmy 14-16 minut. Następnie filety z karpia wyjmijmy z piekarnika. Podawajmy z ragout, cząstkami cytryny oraz chrzanem ze śmietaną i cytryną.