Canva.com
Smażony karp wigilijny króluje na naszych stołach od lat. Przepis babci Władzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciężko jest sobie wyobrazić kolację wigilijną bez karpia. Króluje na świątecznych stołach od czasów PRL-u i każda rodzina ma przynajmniej jeden przepis na tę wyjątkową rybę. Czasem jednak ciężko jest przygotować go w taki sposób, aby został pozbawiony charakterystycznego mulistego posmaku. Jak usmażyć karpia, aby zachwycić gości?
Reklama
Przygotowanie smażonego karpia wigilijnego
Cały proces jest dosyć prosty i nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużej ilości drogich składników. Wszystko w zasadzie można kupić w dowolnym sklepie osiedlowym, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- filet z karpia
- bułka tarta pszenna (do obtoczenia)
- cytryna (2 sztuki)
- sól (szczypta)
- olej lub masło (odrobina do smażenia)
Przygotowanie karpia krok po kroku
Canva.com
- Rybę umyć dokładnie pod kranem i pokroić na kawałki.
- Polać sokiem z cytryny i zostawić na około 10 minut.
- Ponownie wypłukać rybę w celu usunięcia nadmiaru cytryny (w ten sposób karp nabierze przyjemnego posmaku).
- Pokrojone kawałki karpia posolić i obtoczyć w bułce tartej.
- Tak przygotowanego karpia smażyć na oleju lub maśle (każdy kawałek karpia smażyć 5 do 7 minut na każdej stronie).
Można również zdecydować się na przygotowanie karpia w piekarniku. Przygotowanie ryby przebiega w sposób identyczny, ale kawałki zamiast na patelnię trafiają do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Karp w galarecie - przepis babci Irenki
Karp w galarecie to tradycyjne danie, które często pojawia się na wigilijnym stole. To potrawa, która wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Przepis na karpia w galarecie babci jest wyjątkowy i sprawi, że każdy kto go spróbuje, będzie chciał go powtórzyć.
Karp nie tylko na święta. Podaj go z rodzynkami, rodzina będzie zachwycona
Lubicie ryby, szczególnie to świąteczne? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby przygotować delikatnego karpia w rodzynkach na niedzielny obiad. Pyszności!
Jak przygotować dietetycznego #fit karpia na święta?
Wigilia za pasem, więc przygotowania do jednej z najważniejszych kolacji w roku już trwają, a w dużej części opierają się one oczywiście na gotowaniu. Tradycja zakłada, że na stole muszą pojawić się wyśmienite ryby, spośród których prawdziwy król może być tylko jeden, a jest nim oczywiście karp.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl