Canva.com
Smażony karp wigilijny króluje na naszych stołach od lat. Przepis babci Władzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciężko jest sobie wyobrazić kolację wigilijną bez karpia. Króluje na świątecznych stołach od czasów PRL-u i każda rodzina ma przynajmniej jeden przepis na tę wyjątkową rybę. Czasem jednak ciężko jest przygotować go w taki sposób, aby został pozbawiony charakterystycznego mulistego posmaku. Jak usmażyć karpia, aby zachwycić gości?
Reklama
Przygotowanie smażonego karpia wigilijnego
Cały proces jest dosyć prosty i nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużej ilości drogich składników. Wszystko w zasadzie można kupić w dowolnym sklepie osiedlowym, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- filet z karpia
- bułka tarta pszenna (do obtoczenia)
- cytryna (2 sztuki)
- sól (szczypta)
- olej lub masło (odrobina do smażenia)
Przygotowanie karpia krok po kroku
Canva.com
- Rybę umyć dokładnie pod kranem i pokroić na kawałki.
- Polać sokiem z cytryny i zostawić na około 10 minut.
- Ponownie wypłukać rybę w celu usunięcia nadmiaru cytryny (w ten sposób karp nabierze przyjemnego posmaku).
- Pokrojone kawałki karpia posolić i obtoczyć w bułce tartej.
- Tak przygotowanego karpia smażyć na oleju lub maśle (każdy kawałek karpia smażyć 5 do 7 minut na każdej stronie).
Można również zdecydować się na przygotowanie karpia w piekarniku. Przygotowanie ryby przebiega w sposób identyczny, ale kawałki zamiast na patelnię trafiają do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl