Karp smażony
Canva.com

Smażony karp wigilijny króluje na naszych stołach od lat. Przepis babci Władzi

Ciężko jest sobie wyobrazić kolację wigilijną bez karpia. Króluje na świątecznych stołach od czasów PRL-u i każda rodzina ma przynajmniej jeden przepis na tę wyjątkową rybę. Czasem jednak ciężko jest przygotować go w taki sposób, aby został pozbawiony charakterystycznego mulistego posmaku. Jak usmażyć karpia, aby zachwycić gości?
Reklama

Przygotowanie smażonego karpia wigilijnego

Cały proces jest dosyć prosty i nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużej ilości drogich składników. Wszystko w zasadzie można kupić w dowolnym sklepie osiedlowym, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • filet z karpia
  • bułka tarta pszenna (do obtoczenia)
  • cytryna (2 sztuki)
  • sól (szczypta)
  • olej lub masło (odrobina do smażenia)

Przygotowanie karpia krok po kroku

Wigilia
Canva.com
  1. Rybę umyć dokładnie pod kranem i pokroić na kawałki.
  2. Polać sokiem z cytryny i zostawić na około 10 minut.
  3. Ponownie wypłukać rybę w celu usunięcia nadmiaru cytryny (w ten sposób karp nabierze przyjemnego posmaku).
  4. Pokrojone kawałki karpia posolić i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Tak przygotowanego karpia smażyć na oleju lub maśle (każdy kawałek karpia smażyć 5 do 7 minut na każdej stronie).

Można również zdecydować się na przygotowanie karpia w piekarniku. Przygotowanie ryby przebiega w sposób identyczny, ale kawałki zamiast na patelnię trafiają do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama