Gęsina pieczona
Canva.com

Aromatyczna gęsina z jabłkami, czerwoną kapustą i pyzami. Idealna na świąteczny stół

Jest bardzo delikatna i ma chrupiącą skórkę. Taka będzie aromatyczne gęsina, którą w tym roku warto przygotować na świąteczny stół. Jesteśmy pewni, że twoi bliscy oszaleją z rozkoszy!
Reklama

Składniki na pyszną gęsinę na święta

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 uda i 1 pierś z gęsi,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • 2 łyżki granulowanego czosnku,
  • 5-6 łyżek suszonego majeranku,
  • 4 jabłka,
  • 110 g mrożonej czerwonej porzeczki;

na czerwoną kapustę:

  • ½ czerwonej kapusty,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4-5 goździków,
  • 130 ml czerwonego octu winnego,
  • cukier,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny;

na pyzy:

  • 1 kg (1000 g) ziemniaków,
  • sól,
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 155 g masła,
  • 105 g prażonych płatków migdałów, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie gęsiny krok po kroku

Gęsina pieczona
Canva.com

Uda i pierś natrzyjmy solą, mielonym pieprzem czarnym, czosnkiem i majerankiem. Włóżmy do naczynia żaroodpornego, przykryjmy i wstawmy na noc do lodówki. Gęsinę wyjmijmy 60 minut przed pieczeniem. Skropmy wodą, około 1/3 szklanki wody wlejmy do naczynia. Całość przykryjmy i pieczmy około 89-93 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, kilkakrotnie polewając powstałym sosem.

Reklama

Przygotujmy czerwoną kapustę: kapustę poszatkujmy. Cebulę obierzmy, posiekajmy i zeszklijmy na oleju. Dodajmy kapustę i goździki, podlejmy octem i wodą, duśmy. Doprawmy cukrem, solą i pieprzem. Jabłka przekrójmy, wydrążmy gniazda nasienne. Dodajmy do gęsi, we wgłębienia włóżmy porzeczki. Pieczmy 20 minut bez przykrycia. Odstawmy na 12-17 minut. Przygotujmy pyzy: ziemniaki obierzmy.

Połowę ugotujmy w osolonej wodzie. Odcedźmy, przepuśćmy przez praskę, studźmy. Pozostałe drobno zetrzyjmy. Odciśnijmy i włóżmy do ugotowanych. Dodajmy skrobię ziemniaczaną i jajko, posólmy. Wyróbmy gładkie ciasto, uformujmy pyzy. Gotujmy w osolonej wodzie około 10-11 minut. Część z nich obtoczmy w połowie roztopionego masła z migdałami, znów resztę w maśle z natką pietruszki. Podawajmy do gęsiny wraz z jabłkami i kapustą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama