Canva.com

Karp nie tylko na święta. Podaj go z rodzynkami, rodzina będzie zachwycona

Lubicie ryby, szczególnie to świąteczne? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby przygotować delikatnego karpia w rodzynkach na niedzielny obiad. Pyszności!

Czy karp jest zdrowy?

Karp jest dobrym źródłem białka, witaminy D, witaminy B12, witaminy B6 i kwasów tłuszczowych omega-3. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, witaminy i kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać zdrowie mózgu, układu nerwowego, układu krążenia, a także wpływają na wzrok i skórę. Karp ma stosunkowo niski poziom tłuszczu, co oznacza, że ​​jest mniej kaloryczny niż niektóre inne ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • duży karp (1, 5-2 kg),
  • 2 średnie liście laurowe,
  • 3 duże cebule,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 200 g słodkiej śmietanki,
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich,
  • mielona słodka papryka,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • olej do smażenia,
  • świeża natka pietruszki.

Jak przygotować karpia w rodzynkach?

  1. Przygotowanie – na początek sprawionego karpia pozbawmy łba i ogona (wykorzystajmy do zupy), pokrójmy na dzwonka. Następnie w dużym garnku zagotujmy wodę z łyżką soli.
  2. Wrzućmy jedną posiekaną cebulę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  3. Włóżmy dzwonka karpia, gotujmy 3-4 minuty. Wyjmijmy i osuszmy. Natomiast pozostałe cebule poszatkujmy w kosteczkę, zeszklijmy na kilku łyżkach oleju.
  4. Natłuśćmy naczynie żaroodporne. Ułóżmy osuszone dzwonka karpia. Posypmy je solą, mielonym pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i cebulą. Obłóżmy rodzynkami.
  5. Polejmy całość słodką śmietanką. Naczynie wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekajmy karpia przez 27-32 minuty.
  6. Wyjmijmy, udekorujmy listkami natki. Warto wiedzieć, że do ryby świetnie pasują kluseczki ziemniaczane.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł