Karp
Canva.com

Smażony karp z ciapkapustą i smażonymi borowikami. Wigilia po śląsku!

W przeddzień Wigilii mamy dla Was pyszny przepis na śląskiego karpia z ciapkapustką. Ten smak nas zachwycił i z pewnością podamy go na świątecznym stole.
Reklama

Składniki na pysznego karpia z kapustą

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

na karpia:

  • 150 g filetu z karpia na osobę,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 łyżki mąki do panierowania, pęczek koperku;
na ciapkapustę:
  • 1 kg (1000 g) ziemniaków,
  • 150 g kiszonej kapusty, szczypiorek;

na smażone borowiki:

  • 350-375 g mrożonych borowików;
  • ponadto – sól i mielonym pieprz czarny do smaku,
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić smażonego karpia z ciapkapustą?

Karp
Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy karpia: filety, mimo że są pozbawione kręgosłupa, i tak zawierają sporo ości. Aby łatwiej było sobie z nimi poradzić, mięso natnijmy aż do skóry co 2-3 mm, przecinając ości, które dzięki temu będą się wytapiać w trakcie smażenia. Przygotujmy ciapkapustę: ziemniaki ugotujmy w osolonej wodzie, odcedźmy i przeciśnijmy przez praskę lub ubijmy.

Na patelni przesmażmy na maśle klarowanym poszatkowaną kapustę kiszoną. Dodajmy puree ziemniaczane, wymieszajmy i smażmy.

Reklama

Doprawmy do smaku solą i pieprzem. Dodajmy posiekany szczypiorek. Przygotujmy borowiki: grzyby lekko rozmroźmy, pokrójmy w plasterki, posypmy solą i smażmy na złoty kolor. Kiedy ciapkapusta jest gotowa, a borowiki złote, możemy zając się rybą. Filety oprószmy pieprzem i obtoczmy w bułce tartej wymieszanej z mąką, solą i posiekanym koperkiem. Smażmy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Podawajmy z ciapkapustą i smażonymi borowikami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama