Kartacze z białym serem i szpinakiem. Prosty i lekki obiad bez mięsa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kartacze z przepisu babci są bardzo popularne w regionie Podlasia, Warmii i Mazur oraz Suwalszczyzny. Ciekawostką jest fakt, że nadziewane pyzy są daniem narodowym na Litwie. Tam jednak sposób podania jest nieco inny - pyszne kartacze są okraszone skwarkami z boczku i cebulą.
Lista zakupów do przyrządzenia kartaczy z białym serem i szpinakowym farszem
Do przygotowania tradycyjnych kartaczy potrzebujemy kilku bardzo prostych składników. Większość z nich prawdopodobnie macie w domowej spiżarni.
Przygotujcie:
- 4 kg surowych ziemniaków
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 kg białego sera
- 400 g szpinaku świeżego
- 4 ząbki czosnku
- olej
- pieprz do smaku
Jak przyrządzić pyszne cepeliny bez mięsa?
Na początku surowe ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub tarkę. Ugotowane ziemniaki dokładnie wyciskamy z wody i dodajemy do nich pozostały krochmal, mąkę i sól.
W międzyczasie możemy rozdrobnić biały ser z solą i pieprzem. Do sera dodajemy szpinak. Wcześniej powinniśmy go wysmażyć na patelni z czosnkiem na łyżce oleju lub oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy.
Wyrobione ciasto formujemy w nieduże okrągłe placki. Do środka nakładamy szpinakowy farsz i zalepiamy. Cepeliny formujemy w owalny kształt. Kartacze gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 20-30 minut. Możemy je podawać z cebulką, szczypiorkiem lub okraszone boczkiem.