Kluski śląskie – przepis, sposób podania. Jak zrobić tradycyjne kluski ziemniaczane?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Kluski śląskie – przepis, sposób podania. Jak zrobić tradycyjne kluski ziemniaczane?

Kluski śląskie znane również jako kluski białe to potrawa popularna głównie na terenach górnego śląska, ale i nie tylko. Przygotowywane z ziemniaków kluski są idealną alternatywą do ziemniaków, kasz, ryżu oraz makaronów. Stanowią bowiem podstawę wielu smacznych dań z sosem. Oczywiście jednym z najpopularniejszych są rolada śląska z kluskami i modrą kapustą. Zobacz jak przygotować tradycyjne kluski ziemniaczane i z czym je podawać.

Jak zrobić kluski śląskie – przepis tradycyjny

Ziemniaki to bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Oprócz tradycyjnego podania w mundurkach lub w formie ziemniaczanego puree można je także wykorzystać do przygotowania smacznej zapiekanki z mięsem mielonym. Niewykorzystane ugotowane ziemniaki mogą natomiast posłużyć jako podstawa do zrobienia ciasta na kopytka, knedle, kartacze czy właśnie tradycyjne kluski śląskie.

lepienie klusek śląskich canva.com

Składniki na kluski śląskie

Ziemniaczane kluski to ciekawy dodatek do gulaszu przede wszystkim z uwagi na łatwość przygotowania oraz ilość potrzebnych składników, które zapewne każda z Was ma zawsze w swojej kuchni. Jeśli chcesz przygotować kluski śląskie bez jajka, to zamień ten składnik na 4-5 łyżek wody.

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • Przygotowanie klusków śląskich

    1. Pierwszym krokiem jest oczywiście ugotowanie ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Jeśli jednak masz w swojej lodówce ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, to także możesz je wykorzystać. Przegnieć je przez praskę i przełóż do głębokiej miski
    2. Następnie do ziemniaczanej pulpy dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiaj do momentu uzyskania delikatnego ciasta
    3. Teraz przyszedł czas na formowanie klusek śląskich. Z przygotowanej masy formuj małe lub średnie kuleczki (wedle uznania) i delikatnie je spłaszczaj. Oczywiście nie możesz zapomnieć o charakterystycznej dla tego dania dziurce na samym środku kluski, którą łatwo zrobić przy pomocy kciuka. Wszystkie kluseczki układaj na delikatnie sprószonym mąką blacie lub stolnicy. Gdy skończysz, to nakryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut
    4. W większym garnku zagotuj wodę i lekko ja osól. W momencie wody zmniejsz siłę płomienia do minimum i delikatnie włóż kluski do garnka. Gotuj przez 10-15 minut (w zależności od rozmiaru klusek) co jakiś czas mieszając. Najważniejszym elementem gotowania klusków ziemniaczanych jest niedoprowadzenie do ponownego wrzenia wody

    Smacznego!

    kluski śląskie z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi canva.com

    Z czym podawać kluski śląskie?

    Możliwości serwowania klusek jest cała masa. Oczywiście najpopularniejszą opcją są kluski śląskie z sosem, lecz zachęcam do eksperymentowania i sprawdzenia nieco mniej oczywistych rozwiązań. Ciekawymi dodatkami do klusek są także:

  • bogracz (mięsny lub wegetariański)
  • mus owocowy (np. z truskawek lub malin)
  • wątróbka drobiowa z cebulką
  • zupa gulaszowa
  • szpinak z czosnkiem
  • Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie