Rurki z kremem
Canva.com

Rurki z kremem jajecznym na Wielkanoc. Pyszna przekąska na świątecznym stole

Rurki z kremem to prawdziwy, niepowtarzalny smak dzieciństwa. Przed nam święta wielkanocne. Może warto odświeżyć wspomnienia i przygotować tradycyjne rurki z pysznym kremem? Mamy dla was przepis na deser z jajecznym nadzieniem.
Reklama

Gdy byliśmy dziećmi, to nasze babcie na święta zawsze przygotowywały chrupiące rurki z waniliowym albo czekoladowym kremem. Wyjątkowego smaku dodawały cynamon i laska wanilii. To idealna przekąska do kawy lub herbaty. Postanowiliśmy, że w tym roku na naszym wielkanocnym stole pojawią się przekąski na słodko i na słono dla gości.

Tym razem słodki smak zapewnią puszyste rurki z kremem jajecznym z przepisu babci, a słony - przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Reklama

Na naszej stronie znajdziecie wiele pysznych przepisów na przekąski z pieczarkami w roli głównej.

Składniki potrzebne do przygotowania rurek z kremem

Rurki z kremem
Canva.com

Do przygotowania 40 chrupiących rurek z kremem potrzebujemy:

  • 400 g maki pszennej
  • 210 g śmietany (najlepiej 18%)
  • 210 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
Reklama

Kruche wnętrze wypełnimy kremem jajecznym, który polecają nasze babcie. Do przygotowania aksamitnego i słodkiego kremu potrzebujemy:

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • pół laski wanilii
  • pół laski cynamonu
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady białej
  • 4 morele (najlepiej suszone)
  • 2 łyżki orzeszków laskowych

Jak zrobić słodką przekąskę na Wielkanoc?

Rurki z kremem
Canva.com

Na początku przesiewamy mąkę z solą. Kroimy w kostkę masło i dodajemy je do mąki wraz ze śmietaną. Ciasto na rurki wyrabiamy, dopóki nie będzie w pełni gładkie i chłodzimy w lodówce przez godzinę pod folią spożywczą. Po tym czasie część ciasta wałkujemy i kroimy paski o szerokości 1,5 cm i długości 20 cm.

Reklama

Paski ciasta zawijamy na specjalne metalowe formy do rurek i każdą rurkę obtaczamy w cukrze. Rurki pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza.

Czas przygotować krem jajeczny. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem oraz wanilią przez 2-3 minuty. Do tego dodajemy mąkę. W garnuszku zagotowujemy mleko z cynamonem.

Mleko z dodatkiem cynamonu wlewamy do żółtek i intensywnie mieszamy. Całą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do kremu jajecznego dodajemy czekoladę białą i mieszamy, aż będzie aksamitny i gładki bez grudek. Pyszne, chrupiące rurki z kremem możemy udekorować bitą śmietaną, orzechami i pokrojonymi owocami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama