Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Kiedyś była hitem PRL-u. Dziś znów wraca do łask
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wspomnienie PRL-u wzbudza wiele różnych emocji i skojarzeń. Jednym z nich jest kulinarna nostalgia, której symbolem może być kultowa PRL-owska galaretka z nóżek. To tradycyjne danie, które gościło na wielu polskich stołach i do dziś budzi sentyment wśród wielu miłośników kuchni retro. Jeśli chcesz poczuć smak przeszłości i spróbować przygotować tę charakterystyczną galaretkę, oto prosty przepis.
Składniki na galaretkę z nóżek
- 4-5 nóżek wieprzowych (najlepiej z kością)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- 2 galaretki w proszku (o smaku, jaki preferujesz)
- marchewka i pietruszka (opcjonalnie, do dekoracji)
Jak zrobić galaretkę z nóżek?
- Nóżki wieprzowe umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli mają kości, możesz je delikatnie rozłamać, aby ułatwić wydobycie smaku i żelatyny.
- W dużym garnku umieść nóżki wieprzowe i zalej je zimną wodą, aby je dokładnie przykryć. Dodaj cebulę pokrojoną na pół, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i szczyptę soli.
- Zagotuj zawartość garnka na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. W trakcie gotowania zbieraj powierzchniową pianę, która może się tworzyć.
- Po tym czasie wyjmij nóżki z bulionu i odłóż je na talerz, aby wystygły. Bulion odcedź przez sitko, pozbywając się warzyw i przypraw. Jeśli chcesz, możesz go jeszcze przefiltrować przez gazę, aby uzyskać klarowną galaretkę.
- Następnie, jeśli nóżki wystygły, oddziel mięso od kości i pokrój je na drobne kawałki. Ułóż je równomiernie w naczyniu, w którym zamierzasz podać galaretkę.
- Przygotuj galaretki według instrukcji podanych na opakowaniu, ale użyj jedynie połowy zalecanej ilości wody. Zamiast wody, użyj przygotowanego wcześniej bulionu z nóżek wieprzowych.
- Gdy galaretka jest gotowa i jeszcze płynna, delikatnie wlej ją do naczynia z pokrojonym mięsem. Upewnij się, że mięso jest równomiernie rozłożone, a galaretka je całkowicie przykrywa.
- Wstaw naczynie z galaretką do lodówki i pozostaw do stężenia przez co najmniej 4-6 godzin, ale najlepiej na całą noc.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować galaretkę kawałkami marchewki i pietruszki, które ułożysz na wierzchu przed stężeniem galaretki.
Zobacz także
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł