Korzeń maca - kiedy i dlaczego warto go suplementować?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Duże, bo aż kilogramowe opakowanie sproszkowanego korzenia maca jesteśmy w stanie kupić za mniej niż pięćdziesiąt złotych, a możemy być pewni, że wystarczy nam ono na przynajmniej kilkumiesięczną suplementację.
A co ta suplementacja korzeniem maca może nam dać?
Po pierwsze - bardzo dużo energii. Pod wpływem substancji występujących w korzeniu, do których zalicza się cały wachlarz nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeróżne sterole roślinne oraz wszelkie makroelementy i mikroelementy, potrafi dojść do kumulacji sił witalnych i odczucia ponownego przypływu motywacji do działania. Suplementację można zalecić osobom przemęczonym, zestresowanym i wiecznie niedosypiającym. Jeżeli więc bezustannie działamy na najwyższych obrotach i jak na razie nie jesteśmy w stanie zwolnić i pozwolić sobie na dłuższy odpoczynek, czerpmy przynajmniej z tego, co dają nam korzeń maca właściwości i nasycajmy nimi swój organizm, by tej dobrej energii nigdy nam nie brakowało.
Korzeń maca jest przyjemny w stosowaniu.
Wielu osobom odpowiada jego charakterny i wyrazisty smak, na co wskazują liczne korzeń maca opinie, które znajdujemy pod opisami produktów sprzedawanych w internetowych sklepach lub na internetowych aukcjach. Ze sproszkowanej wersji korzenia maca jesteśmy w stanie przygotować pyszny energetyczny napój, łącząc łyżeczkę proszku z całą szklanką mleka lub napoju roślinnego, łyżką płynnego miodu, szczyptą cynamonu oraz odrobiną pieprzu. Składniki wymieszajmy ze sobą w szklance albo zblendujmy, by upewnić się, że masa jest gładka i jednolita. Taki napój, w który zostanie wykorzystany korzeń maca, potrafi zadziałać lepiej od kawy.