Ksylitol - czym jest, jakie ma właściwości i czy odchudza?
Do przeczytania w ok. 3 min.
Ksylitol - co to w ogóle jest?
Zanim przejdziemy do konkretów, warto rozprawić się z ogólną definicją tej substancji słodzącej. Ksylitol jest więc odmianą słodzika, popularną alternatywą dla cukru, charakteryzującą się niższą kalorycznością i wyższą wartością odżywczą. W przeciwieństwie do erytrytolu nie jest on zupełnie bezkaloryczny, ale mimo wszystko ma tych kalorii aż o połowę mniej od zwykłego białego cukru, co czyni go korzystnym zamiennikiem dla tych, którzy chcą się odchudzać, a mimo tego nie chcą rezygnować całkowicie z jedzenia słodyczy. Pod względem wyglądu wygląda niczym zwykła sacharoza, bo również ma postać drobnych białych kryształków. Jest wygodny w użyciu, ponieważ prawie w każdym daniu i napoju sprawdza się dobrze, dlatego można go stosować niemalże tak samo jak zwykły cukier, tyle że pamiętając o tym, by użyć go w dwukrotnie większej ilości.
Jeszcze parę lat temu, gdy mówiło się o ksylitolu, zawsze miało się na myśli substancję słodzącą pozyskiwaną z kory brzozy. Dzisiaj nie jest to aż tak oczywiste, ponieważ producenci - oczywiście w celu ułatwienia sobie produkcji, skrócenia czasu jej trwania i obniżenia jej kosztów - nauczyli się zastępować brzozę o wiele mniej wartościową kukurydzą. Ksylitol opinie negatywne prawdopodobnie wynikają właśnie z tej zmienionej metody produkcji, albowiem osoby, które zdrowo się odżywiają i stawiają na jakościowe pokarmy, raczej nie będą z własnej woli wpychać w siebie artykułów wykonanych z kukurydzy. Na szczęście wciąż można znaleźć na rynku firmy, którym zależy na dobrze klientów. Kontynuują one tradycję wytwarzania ksylitolu z kory brzozy i sprawiają, że nadal może mieć on bardzo dobre właściwości i wysoką jakość.
Z uwagi na mniejszą kaloryczność słodzik z brzozy często jest używany w produktach dietetycznych.
Można też oczywiście stosować go samemu, kupując go w większych paczkach wypełnionych drobnymi białymi ziarenkami, by następnie dosładzać nim kawę lub herbatę, używać go w wypiekach, a nawet dodawać go do owsianek lub zwykłych jogurtów, aby delikatnie osłodzić sobie dietę i dzięki temu sprawić, by stała się ona smaczniejsza. Ksylitol opinie pokazują, że nie podnosi on aż tak gwałtownie poziomu glukozy we krwi jak zwykły cukier. Jest nieco wolniej metabolizowany przez organizm, a niektórzy zauważają, że w pewnych sytuacjach może nawet przyspieszyć przemianę materii.
Ksylitol cena nie jest może najniższa, bo wynosi średnio od piętnastu do dwudziestu złotych za średniej wielkości paczkę słodzika, jednakże teraz nawet zwykły cukier jest drogi, a ksylitolu nie trzeba używać w nie wiadomo jak dużych ilościach. Zawsze taniej można go dostać w Internecie i to przede wszystkim w większych opakowaniach. Bardziej opłaca się zakup kilogramowej paczki niżeli kupowanie pudełek 200-gramowych.