Kuchnia polska w wersji #fit - czy to w ogóle możliwe? Spróbuj tych zamienników
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kuchnia polska może zaskoczyć nas swoją elastycznością, a przepisy na popularne dania możemy bez problemów zmodyfikować i dopasować do swych potrzeb i preferencji. Dobrym przykładem mogą się tu okazać kopytka jaglane, będące świetną alternatywą dla kopytek ziemniaczanych. Ciekawie prezentują się też przepisy na dietetyczny bigos w wersji roślinnej.
Czym zastąpić mięso w takiej potrawie?
Możliwości jest sporo. Jedna z ciekawszych receptur na jarski bigos uwzględnia obecność takich składników, jak kapusta biała i kiszona, kwaśne jabłka, marchew, soczewica i suszone śliwki. W roślinnym bigosie mogą się też pojawić boczniaki lub suszone grzyby, dzięki którym to tradycyjne polskie danie zacznie kusić nie tylko smakiem, ale i wybornym aromatem. W wersji roślinnej można też serwować gołąbki, w których mięsny farsz może zastąpić soczewica (najlepiej zielona).
Dla tych, którzy wolą trzymać się tradycyjnych receptur, dobrym rozwiązaniem może stać się sięganie po te tłuszcze, które są najzdrowsze, oraz korzystanie z takich metod obróbki termicznej, jak duszenie czy pieczenie. Dania przygotowane w taki sposób są zdrowsze i lżejsze od potraw smażonych, mogą też w dalszym ciągu zachwycać wybornym, tradycyjnym smakiem.