Lody, lody nie tylko dla ochłody – dlaczego warto po nie sięgać nie tylko latem?
Do przeczytania w ok. 6 min.
Śmietankowe czy czekoladowe – lody doskonałe na każdą okazję
Jednymi z najważniejszych aspektów jedzenia lodów jest ich doskonały słodki smak, uczucie przyjemnego orzeźwienia oraz schłodzenia organizmu w upalne dni. Jednak jedzenie lodów ma też inne plusy. Jakie? Przekonajmy się.
Spotkanie? Każdy powód jest dobry!
Idziemy na lody? Jasne, że tak! Ten chłodny deser może umilić nam spotkania na mieście z przyjaciółmi, przełamać codzienną rutynę, a także być okazją do wyjścia z domu i zrobienia kilku tysięcy kroków dla zachowania sprawności fizycznej. Gałka lodów naturalnych podczas spaceru, czekoladowe lody na patyku w drodze do domu lub sorbetowy pucharek lodowy w cukiernianym ogródku, to tylko kilka wyśmienitych propozycji, którymi możemy delektować się sami lub w towarzystwie.
Sorbetowe nawodnienie
Lody, zwłaszcza sorbetowe, mogą wspomagać nas w trakcie upałów również na inne sposoby. Choć porcja sorbetu truskawkowego nie zastąpi wypijania odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, to niewątpliwie zawiera sporo wody, której tak bardzo potrzebujemy latem.
Smakowite owocowe orzeźwienie
Pamiętajmy, że woda to tylko dodatek – receptura sorbetów bazuje m.in. na soczystych owocach w formie przecierów lub soków, które nadają tego typu lodom wyjątkowego, świeżego smaku z nutą kwaskowatości. Takie lody, bez mleka i śmietanki są bardzo orzeźwiające, dlatego będą świetnym zwieńczeniem każdego, nawet bardzo obfitego obiadu.
Lodowe połączenia na każdą porę roku
Skoro jesteśmy już przy lodowych deserach, to warto wspomnieć, że połączenie lodów z innymi składnikami i produktami jest bardzo dobrym sposobem na poznawanie nowych smaków. W zależności od tego, z czym zestawimy gałkę ulubionych lodów z pudełka, możemy uzyskać orzeźwiający przysmak, idealny na gorące lipcowe popołudnie lub kremowy i aromatyczny zimowy deser, którym będziemy delektować się w fotelu przy kominku.
Lody na ból gardła – słodkie wspomaganie w chorobie
W ostatnich latach na popularności zyskują aktywności mające na celu ekspozycję organizmu na zimno, np. morsowanie lub metoda Wima Hofa. Dzięki kąpielom w lodowatej wodzie ciało staje się zahartowane, zwiększając odporność organizmu na infekcje[1].
Jeśli nie jesteś gotowy na tak ekstremalne przeżycia, wybierz nieco delikatniejszą formę ekspozycji na zimno. Zamiast morsowania zimą zjedz porcję ulubionych lodów. Ich spożycie zmusza organizm do radzenia sobie z zimnem oraz, jak twierdzą zwolennicy tej teorii, zwiększa tolerancję na niskie temperatury. Niestety, do tej pory nie przeprowadzono rzetelnych badań potwierdzających tę tezę, ale musisz przyznać, że sam pomysł brzmi smakowicie.
Lody niekiedy wykorzystuje się wspomagająco podczas łagodzenia objawów infekcji oraz rekonwalescencji po zabiegach. Chłodne lody mogą przynieść chwilową ulgę w bólu, dlatego czasem są zalecane przez lekarzy i stomatologów np. po wycięciu migdałków, usunięciu zęba lub trakcie niektórych infekcji gardła. Nie jest to jednak leczenie, a jedynie łagodzenie objawów.
Dlaczego warto spróbować lodów na ból gardła? Chodzi tu nie tyle o smak i skład lodów, co o ich temperaturę. Zimno obkurcza naczynia krwionośne, zmniejszając obrzęk oraz redukuje odczuwanie bólu. Warto jednak pamiętać, że deser lodowy nie zastąpi sumiennego przestrzegania zaleceń lekarza i przyjmowania medykamentów, które są podstawą skutecznego leczenia!
Lody dla ochłody, czyli przepisy na letnie lodowe desery
Kiedy temperatura sięga powyżej 30 stopni, wielu z nas z pewnością szuka ochłody i to w każdy możliwy sposób. Nic dziwnego, że letnią porą chętnie spożywamy nie tylko gotowe lody, ale i kawę z lodami, mrożone shake’i w wersji mlecznej i wegańskiej, lemoniadę z gałką sorbetu, a nawet nietypowe połączenia, jak herbata z lodami. Jeśli szukasz pomysłów na szybkie, lodowe orzeźwienie, to poniżej znajdziesz kilka inspiracji.
Przepis na lodowy shake z lodami wegańskimi
Nic tak dobrze nie orzeźwia, jak połączenie smaku świeżych owoców z chłodnymi lodami. A jeśli w dodatku są to lody wegańskie, których receptura oparta jest wyłącznie na roślinnych składnikach najwyższej jakości, otrzymamy przepyszny i uniwersalny deser, który może zasmakować nie tylko weganom, ale też fleksitarianom i zagorzałym mięsożercom.
Do wykonania shake’a przygotuj:
250 ml roślinnego napoju np. owsianego
250 g truskawek
2 łyżeczki cukru
300 g wegańskich lodów kokosowych.
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Następnie przelej do wysokich szklanek, udekoruj plasterkiem truskawki i gotowe!
Czy znasz już doskonałe lody wegańskie? Jeśli nie, to musisz je poznać! Odkryj: Lody Marletto – słodka przyjemność bez mleka i dodatku cukru >>
Przepis na mrożoną herbatę z lodami sorbetowymi
Przepis na herbatę z lodami owocowymi jest bajecznie prosty: zaparz ulubioną herbatę, ostudź ją, a następnie dodaj gałkę (lub 2, jeśli jesteś lodowym łasuchem) ulubionych lodów sorbetowych.
Smak lodów warto dobrać do rodzaju herbaty. Czarna herbata dobrze komponuje się z sorbetem cytrynowym lub malinowym. Zielona herbata lubi dodatek cytrusów oraz listków mięty. Jeśli preferujesz sorbet truskawkowy, spróbuj połączyć go z herbatą czerwoną lub rooibos – Twoje kubki smakowe będą wniebowzięte!
Poznaj soczyste smaki sorbetów – lodów z owocami, idealnych na upalny dzień >>
Jak serwować lody jesienią lub zimą?
Jesień i zima to czas, kiedy organizm może domagać się rozgrzania. Wbrew pozorom, składnikiem takiego zimowego przysmaku mogą być zmrożone lody. Wystarczy połączyć je z odpowiednimi przyprawami np. cynamonem, goździkami lub podać w towarzystwie gorącej szarlotki. Kawoszom może posmakować wyrazisty włoski deser – espresso affogato, czyli gałka wysokiej jakości lodów waniliowych zalanych gorącą i esencjonalną kawą. Delizioso!
Aromatyczna szarlotka z lodami waniliowymi
Szarlotka na ciepło z lodami to niewątpliwie jeden z lepszych deserów, jakim można delektować się zimową porą. Gorące ciasto przyjemnie rozgrzewa, a cynamon roztacza cudowny aromat, co samo w sobie tworzy niepowtarzalną atmosferę. Z kolei dodatek śmietankowych lodów sprawia, że smak jabłek oraz kruchego ciasta staje się jeszcze bardziej wyrazisty i powoduje uczucie błogości podczas jedzenia.
Upieczoną i ciepłą szarlotkę pokrój na kawałki i ułóż na talerzyku. Możesz też podgrzać w piekarniku wcześniej upieczone lub kupione w cukierni ciasto. Tuż obok niego połóż gałkę lub dwie lodów śmietankowych bądź waniliowych. Jeśli przygotowujesz ten deser dla całej rodziny, to lepiej zaopatrz się w familijne lody w pudełku – dokładkom nie będzie końca!
Wybierz swoje ulubione lody w dużych pojemnościach: Lody familijne w pudełku - pyszny deser dla całej rodziny >>
Smażone banany z lodami śmietankowymi
Do wykonania tego pysznego deseru potrzebne są:
4 banany
60 g masła
pół szklanki rumu
sok z limonki lub pomarańczy
cynamon
lody śmietankowe.
Banany obierz ze skórki, przekrój na pół i podsmaż na roztopionym maśle. Kiedy zaczną nabierać złocistego koloru, podlej je rumem i sokiem z limonki. Smaż jeszcze przez chwilę do czasu, aż alkohol wyparuje, a następnie delikatnie przełóż na talerz. Dodaj 2 gałki lodów śmietankowych, a całość posyp cynamonem. Smacznego!
[1] R. Wesołowski, M. Gackowska, A. Woźniak, C. Mila-Kierzenkowska, A. Jurecka, Oddziaływanie zimna na organizm człowieka – morsowanie jako forma rekreacji ruchowej, s. 43, https://www.researchgate.net/publication/269762998_Oddzialywanie_zimna_na_organizm_czlowieka_-_morsowanie_jako_forma_rekreacji_ruchowej, dostęp: 08.08.2022