Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Lubisz pikantne smaki? Ta zupa z dodatkiem krewetek rozpieści Twoje kubki smakowe
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tajska kuchnia cieszy się rosnącą popularnością na świecie, zwłaszcza wśród osób ceniących intensywne smaki i ostre przyprawy. Jedną z popularniejszych potraw jest tajska zupa tom yum z krewetkami. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Składniki na wyjątkową zupę tom yum z krewetkami
- 1l wody
- 30g pasty tom yum
- 100ml mleka kokosowego 90%
- Pół szklanki krojonych pomidorów
- 100g grzybów chińskich z puszki
- 200g krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania tajskiej zupy
Canva.com
- Wlej wodę do garnka, zagotuj ją i dodaj pastę tom yum. Dodaj grzyby chińskie, mleko kokosowe oraz pomidory i wymieszaj dokładnie całość.
- Oczyść krewetki z pancerzy, ogonków i jelit. Wypłucz je dokładnie i wrzuć do garnka z gotującą się zupą.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj do niej sos rybny i sok z cytryny.
- Pasta tom yum jest powszechnie dostępna w supermarketach, ale można ją również przygotować we własnym zakresie. Wystarczy łyżka oleju, 1 szalotka, trawa cytrynowa, pół łyżeczki chilli w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, ząbek czosnku, 3cm galangalu i 1 łyżeczka cukru brązowego. Wystarczy wszystko razem podsmażyć, dodać wody i dusić do odparowania.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!