Tajska bazylia - czym się różni od bazylii pospolitej, gdzie można ją kupić i czy można ją uprawiać?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tajska bazylia, a bazylia pospolita
Bazylia pospolita ma fantastyczny smak i bardzo charakterystyczny zapach. Dodajemy ją do sałatek, kanapek sosów oraz do dań gotowanych. Uprawiamy na parapecie, jak i w ogródku - już czas na rozpoczęcie jej hodowli.
Ale czym różnią się od siebie te dwa siostrzane zioła? Różnią się trochę smakiem oraz wyglądem. Bazylia Tajska posiada mniejsze i bardziej szpiczaste listki. Ich kolor jest zielono fioletowy. Jej smak jest nieco inny niż bazylii pospolitej. Tajska bazylia ma aromat bardziej anyżkowo lukrecjowo miętowy.
Jak wskazuje jej nazwa najbardziej jest popularna w Tajlandii, gdzie zwą ją Horapa. Ma wielu fanów również w Wietnamie, tam jej nazwa brzmi Hung Que.
Uprawa tajskiej bazylii
Tajską bazylię coraz częściej można spotkać w sklepach stojącą obok bazylii pospolitej, łatwo jest też przez Internet zakupić jej nasionka. Tę odmianę aromatycznego zioła bardzo łatwo hoduje się w domach w doniczkach. Każdy, kto posiada u siebie tajską bazylię bardzo chwali sobie czas jej kwitnienia, który przypada na okres od czerwca do września. Bazylia tajska posiada piękny fioletowy kwiatostan.
Warto ją hodować, ponieważ spożywając posiłki z dodatkiem tajskiej bazylii dostarcza się organizmowi cenny beta-karoten, żelazo, fosfor, wapń, witaminy A, C oraz z grupy B. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, wspiera układ pokarmowy, łagodzi stres, wspiera odporność oraz poprawia funkcjonowanie całego organizmu.
Doniczkę z bazylią umieść w południowej części mieszkania, ponieważ potrzebuje ona dużo słońca. Pamiętaj też o regularnym podlewaniu, aby jej jednak nie przelać bezpiedzniej będzie podlewać ją do podstawki, wtedy bazylia pobierze tyle wody ile będzie potrzebowała. W drugiej połowie maja można bazylię wysadzić do gruntu pamiętając, żeby było to miejsce słoneczne i osłonięte od wiatru. Rozsadzać można zarówno krzaczki zakupione w sklepie, jak i te własnoręcznie wyhodowane od nasionek.