Canva.com

Makaron z krewetkami i parmezanem - pomysł na wykwintny obiad do białego wina

Jeśli wydaje wam się, że każdy produkt spożywczy może mieć tylko smak słodki, gorzki, kwaśny lub słony, to jesteście w błędzie. Przygotowałam dziś dla was przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym parmezanem, który pozwoli odkryć nowy, nieco tajemniczy smak. Jaki? Dowiecie się za chwilkę!

Niewiele osób wie, że w takich produktach jak mięso, ryby, orzechy, pomidory, winogrona, parmezan, czy brokuły znajdziemy smak umami. Co to znaczy? O co chodzi? Już tłumaczę. W 1909 roku znany profesor Ikeda z tokijskiego uniwersytetu wyodrębnił wspólny smak dla pewnej grupy produktów.

Profesor wyizolował z morskich wodorostów kwas glutamininowy i nazwał ten proces umami. Warto wiedzieć, że słowo to pochodzi z języka japońskiego i oznacza: głęboki, mięsny, bulionowy. Rolą umami jest to, by potęgować bodźce zapachowe oraz smakowe. Doznania kulinarne są niepowtarzalne i jednocześnie bardzo ulotne.

Canva.com

Najwięcej glutaminianu zawiera parmezan i to właśnie on dziś doda naszej pysznej potrawie z krewetkami niepowtarzalnego smaki. Włoski makaron z owocami morza to doskonały pomysł na szybki i lekki lunch, obiad, a nawet kolację. Jeśli możemy sobie pozwolić na lampkę białego wina, to jestem przekonana, że wasze kubki smakowe wręcz oszaleją.

Składniki na pyszny makaron z krewetkami i parmezanem

To bardzo szybkie, śródziemnomorskie danie, które przygotujemy w zaledwie 30 minut. Jaki wybrać makaron do krewetek? Najlepiej taki, który lubimy najbardziej albo taki, który mamy po prostu w spiżarni. Najlepiej z krewetkami smakują długie i grube nitki tagliatelle, spaghetti oraz klasyczne muszelki.

Do przygotowania pysznego makaronu na obiad potrzebujemy:
  • 250 g oczyszczonych krewetek
  • 50 g masła
  • pół szklanki parmezanu
  • 2 cebulki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekaną pietruszkę
  • pół soczystej cytryny
  • garść listków bazylii
  • sół, pieprz

Jak przygotować aromatyczny obiad z krewetkami i parmezanem w roli głównej?

Krewetki odmrażamy i pod ciepłą wodą pozbawiamy je z resztek lodu. W międzyczasie drobno siekamy cebulki i szczypiorek oraz listki bazylii. W osobnej misce przygotowujemy sok z cytryny i dodajemy do niej startą skórkę.

Na gorącym tłuszczu na patelni smażymy cebulkę aż do zarumienienia. Dodajemy ząbki czosnku oraz pietruszkę. Krewetki smażymy przez 2 minuty, powoli dolewając sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz.

Makaron z krewetkami posypujemy parmezanem i możemy go podać z plasterkami cytryny oraz liściem soczystej bazylii. Pychota!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł