Makaron z krewetkami i parmezanem - pomysł na wykwintny obiad do białego wina
Do przeczytania w ok. 2 min.
Niewiele osób wie, że w takich produktach jak mięso, ryby, orzechy, pomidory, winogrona, parmezan, czy brokuły znajdziemy smak umami. Co to znaczy? O co chodzi? Już tłumaczę. W 1909 roku znany profesor Ikeda z tokijskiego uniwersytetu wyodrębnił wspólny smak dla pewnej grupy produktów.
Profesor wyizolował z morskich wodorostów kwas glutamininowy i nazwał ten proces umami. Warto wiedzieć, że słowo to pochodzi z języka japońskiego i oznacza: głęboki, mięsny, bulionowy. Rolą umami jest to, by potęgować bodźce zapachowe oraz smakowe. Doznania kulinarne są niepowtarzalne i jednocześnie bardzo ulotne.
Najwięcej glutaminianu zawiera parmezan i to właśnie on dziś doda naszej pysznej potrawie z krewetkami niepowtarzalnego smaki. Włoski makaron z owocami morza to doskonały pomysł na szybki i lekki lunch, obiad, a nawet kolację. Jeśli możemy sobie pozwolić na lampkę białego wina, to jestem przekonana, że wasze kubki smakowe wręcz oszaleją.
Składniki na pyszny makaron z krewetkami i parmezanem
To bardzo szybkie, śródziemnomorskie danie, które przygotujemy w zaledwie 30 minut. Jaki wybrać makaron do krewetek? Najlepiej taki, który lubimy najbardziej albo taki, który mamy po prostu w spiżarni. Najlepiej z krewetkami smakują długie i grube nitki tagliatelle, spaghetti oraz klasyczne muszelki.
Do przygotowania pysznego makaronu na obiad potrzebujemy:- 250 g oczyszczonych krewetek
- 50 g masła
- pół szklanki parmezanu
- 2 cebulki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekaną pietruszkę
- pół soczystej cytryny
- garść listków bazylii
- sół, pieprz
Jak przygotować aromatyczny obiad z krewetkami i parmezanem w roli głównej?
Krewetki odmrażamy i pod ciepłą wodą pozbawiamy je z resztek lodu. W międzyczasie drobno siekamy cebulki i szczypiorek oraz listki bazylii. W osobnej misce przygotowujemy sok z cytryny i dodajemy do niej startą skórkę.
Na gorącym tłuszczu na patelni smażymy cebulkę aż do zarumienienia. Dodajemy ząbki czosnku oraz pietruszkę. Krewetki smażymy przez 2 minuty, powoli dolewając sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz.
Makaron z krewetkami posypujemy parmezanem i możemy go podać z plasterkami cytryny oraz liściem soczystej bazylii. Pychota!