Canva.com

Międzynarodowy Dzień Sera: Przygotuj pyszny makaron z sosem z gorgonzolą

27 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera. Biały, żółty, topiony, pleśniowy, podpuszczkowy, solankowy, dojrzewający… Na świecie istnieją prawie 4 tysiące gatunków sera, który jest jednym z ulubionych produktów spożywczych. W dniu święta sera warto sięgnąć właśnie po ten składnik i przygotować coś pysznego. Dziś polecamy makaron z sosem serowym z gorgonzolą.

Super prosty przepis na makaron w sosie serowym z gorgonzolą

Makaron w kremowym sosie z sera to pomysł na szybki obiad z niczego. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czterech składników: makaronu, śmietanki lub mleka, sera pleśniowego gorgonzola i młodego szpinaku. Do tego garść pomidorków koktajlowych do dekoracji. 

Ser gorgonzola to włoski ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który nazwę zawdzięcza miejscowości w Lombardii, gdzie wytwarzany jest od ponad 1000 lat! Ten ser to jeden z najbardziej znanych produktów kojarzonych z kuchnią włoską. Dodawany jest do sosów, zup i sałatek.

Makaron z serem z pewnością nie jest potrawą dietetyczną, ale dostarczy nam mnóstwa kalorii do spalenia w czasie treningu ;) Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność dania, śmietankę kremówkę możemy zastąpić słodką śmietanką 18% lub 12%, a nawet mlekiem.

Składniki na makaron w sosie z gorgonzolą

  • 250 g suchego makaronu tagliatelle (wstążki)

  • 200 ml słodkiej śmietanki (kremówki 30% lub śmietanki 18%)

  • 150 g sera gorgonzola

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku

  • garść pomidorków koktajlowych

  • szczypta białego pieprzu

Jak zrobić makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Przygotowanie dania zaczynamy od wstawienia makaronu. Do potraw kuchni włoskiej najlepiej wybierać włoski makaron z semoliny. W dużym garnku nastawiamy wodę, którą doprowadzamy do wrzenia. Solimy ją i wrzucamy makaron. Mieszamy, żeby nie przywarł do dna i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Do tego dania polecamy klasyczne tagliatelle, ale możemy użyć także makaronu penne lub farfalle.

Canva.com

W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy sos serowy. Na głęboką patelnię wlewamy śmietankę, którą podgrzewany, ale nie gotujemy. Na ciepły płyn wsypujemy listki szpinaku i dusimy je ok. 4 do 5 minut. Teraz na patelnię kruszymy gorgonzolę i mieszamy ze śmietanką i szpinakiem. Powstaje kremowy sos, o mocnym zapachu sera. Możemy go teraz doprawić odrobiną białego pieprzu i ewentualnie dosolić.

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy tak, aby wstążki pokryły się kremowym płynem. Podajemy z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych.

Canva.com

Sos z gorgonzolą możemy połączyć także z makaronem z brokułami lub cukinią. Świetnie komponuje się także z orzechami włoskimi i orzeszkami piniowymi.

Źródło: Wikipedia, marthastewart.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł