Wykwintna babka kakaowa z wiśniami, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą
Canva.com

Wykwintna babka z wiśniami pod puszystą pierzynką

Ile pań i panów domu, tyle przepisów na wielkanocne babki. Tym razem polecamy wykwintną babkę kakaowo-wiśniową, którą przed podaniem przykrywamy lekką pierzynką z bitej śmietany i czekolady. Aromatyczna, wilgotna, z owocowym akcentem — wspaniała babka nie tylko na święta.
Reklama

Wykwintna babka z wiśniami — wysmakowana propozycja na Wielkanoc

Wiśnie i czekolada to klasyczne połączenie, które znane jest z wielu słynnych deserów. Te dwa eleganckie składniki możemy połączyć także w wielkanocnej babce. W wersji dla dorosłych babkę możemy upiec z dodatkiem słodkiego wina, a w wersji bezalkoholowej do ciasta dodajemy sok winogronowy lub wodę. Efektu dopełniają bita śmietana, wiórka gorzkiej czekolady i kandyzowane wiśnie. Idealna kompozycja smaków i kolorów.

Czekoladowa babka z wiśniami - idealne połączenie smaków
Canva.com

Składniki na babkę

  • 250 g masła

  • 2 szklanki białego cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki słodkiego wina lub soku winogronowego z kartonu

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki naturalnego kakao

  • 4 łyżki wiśni osączonych z konfitury 

  • szczypta soli 

Do przybrania babki 

  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 

  • 2 łyżki wiśni kandyzowanych 

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie wykwintnej babki z wiśniami

Do rondla dajemy masło, cukier oraz kakao, dolewamy wino lub sok winogronowy. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Odlewamy ok. ⅔  szklanki otrzymanej masy. Resztę odstawiamy do wystudzenia.  

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Oddzielamy żółtka od białek, które wstawiamy do lodówki. 

Wystudzoną masę miksujemy i na przemian dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i po jednym żółtku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy 4 łyżki osączonych wiśni i mieszamy.

Formę na babkę dokładnie smarujemy margaryną lub masłem i napełniamy ciastem do ⅔  wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ciasto około 60 minut

Upieczone ciasto pozostawiamy, aby nieco przestygło i wyciągamy je z formy.

Reklama

Teraz górę babki nakłuwamy w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków i w otwory wlewamy pozostałą masę kakaową, którą odlaliśmy przed pieczeniem. Gdy babka zupełnie ostygnie, resztą masy fantazyjnie polewamy ciasto.

Dekorowanie babki czekoladowej kandyzowanymi wiśniami
Canva.com

Przed podaniem naszej wykwintnej babki, ubijamy śmietankę kremówkę i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch ciasta. Rozety ze śmietany ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami i oprószamy startą czekoladą.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama